Gezicht van Opsporing Verzocht overleden

De Moordpresentator van Nederland is dood. Oud-journalist en thrillerschrijver Will Simon, jarenlang het gezicht van het bekende misdaadprogramma Opsporing Verzocht, is op 87-jarige leeftijd overleden. In de wetenschap dat hij vorig jaar de zaak van de Haagse weduwe Daisy Gijsbers, die op 27 december 1974 gewelddadig aan haar einde kwam, nog grotendeels ophelderde.

Will Simon.Beeld anp

Het is een moordzaak waarvoor Simon bijna een jaar geleden nog één keer op televisie terugkeerde. Hij hoopte met zijn aanwezigheid in Opsporing Verzocht de politie te kunnen helpen aan tips van kijkers in deze zogeheten cold case. Eigenlijk was Simon al een kwart eeuw weg bij het programma dat hij in 1975 en 1976 en vervolgens van 1982 tot 1991 presenteerde. Opgevolgd door gastheren en -vrouwen als Dirk Kuin, Nelleke van der Krogt, Frits Sissing en Anniko van Santen.

Maar Simon, die leed aan prostaatkanker, wilde nog één keer informatie bij de kijkers zien los te peuteren. Over Daisy Gijsbers, over twee anonieme brievenschrijvers die enkele maanden ervoor hadden laten blijken te weten dat de weduwe in haar kamer was gevonden met haar handen en voeten aan elkaar gebonden en haar juwelen waren geroofd.

En toen kwam dus Opsporing Verzocht. Met de nodige scepsis werd het programma in Nederland ontvangen. Columnisten en specialisten vreesden dat de uitzendingen zouden leiden tot zelfverklaarde detectives en premiejagers. Dat buitenlanders, die volgens onderzoeken vaker vertegenwoordigd zijn in de criminaliteitscijfers, kop van jut zouden worden. En moorden en andere misdaden zouden worden gedegradeerd tot populair televisieamusement.

Die angst bleek achteraf ongegrond. Voor een deel was dat te danken aan de droge presentatie van Simon. Een middelbare man met een bril die saai en haast onbewogen voor de camera over de gruwelijkste misdrijven verhaalde. Maar achter de schermen ook bevlogen de politie bevraagde over de kleinste details uit politiedossiers.

Persiflages

Het leverde Simon talloze persiflages op door onder meer van Koot & De Bie, Farce Majeure en Binnenlandse Zaken. Deze laatste, een satirisch radioprogramma van de TROS, bood later Simon excuses aan nadat het tijdens een grap de presentator van Opsporing Verzocht in verband had gebracht met misbruikte kleine kinderen.

Uiteindelijk nam Simon in 1991 - het jaar waarin topcrimineel Klaas Bruinsma bij het Hilton Hotel in Amsterdam werd geliquideerd - afscheid van Opsporing Verzocht. Hij deed dat naar eigen zeggen met '40 procent van de gevallen opgelost' en een boek over het misdaadprogramma. Het bleek de start van een korte schrijfdrift dat tot 2000 zou leiden tot twaalf goed ontvangen 'Kamer 119'-politiethrillers. Het kamernummer 119 verwees naar het kantoor van de Amsterdamse moordbrigade.

Nog tweemaal zou Simon daarna op televisie verschijnen. Eind 2009 in de 350ste aflevering van het opsporingsprogramma Ter Plaatse van de regionale zender RTV Noord Holland. En vorig jaar dus in Opsporing Verzocht om te praten over Daisy Gijsbers. De uitzending met Simon leverde uiteindelijk 25 tips op en twee nieuwe anonieme brieven aan een vrouw met de mededeling dat haar overleden man verantwoordelijk zou zijn geweest voor de moord op de Haagse weduwe. De brieven waren ondertekend door Alice en haar tweelingzus Janice, vermoedelijk de dochters van Gijsbers toenmalige schoonmaakster.

Het zou zo een scenario uit een van Simons politiethrillers geweest kunnen zijn.

Een limerick die Will Simon ooit schreef over Opsporing Verzocht

Er was eens een man in Capelle,
Die kraakte een kluis bij Van Nelle
Kort daarna kwam hij thuis
En vroeg z'n vrouw aan de buis:
'Of je Opsporing Verzocht maar wil bellen'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden