Gezagvoerder Jefferson Airplane gestorven in 'zijn' San Francisco

Met de prachtige zangeres Grace Slick naast je kun je nooit frontman zijn, maar in veel opzichten was gitarist en zanger Paul Kantner wel degelijk gezagvoerder van Jefferson Airplane, de legendarische maar vaak ook dysfunctionele psychedelische folkrockband (1965-1972) uit San Francisco, die het geluid van de 'Summer Of Love' mede vormgaf.

Menno Pot
Paul Kantner Beeld reuters
Paul KantnerBeeld reuters

Donderdag stierf Kantner (74) in 'zijn' San Francisco. Zijn gezondheid haperde al jaren. In maart 2015 kreeg hij een hartaanval en deze week nog een. Hij stierf aan 'orgaanfalen'.

Kantner was behalve gitarist, zanger en soms songschrijver vooral aanvoerder, zowel van de 'Airplane' als opvolger Jefferson Starship, waarin Kantner vanaf 1972 tot aan zijn dood de constante factor was.

In Jefferson Airplane zongen en schreven bijna alle bandleden, maar Kantner was niet de dominante songschrijver. Dat was Marty Balin, zeker op het beroemdste album Surrealistic Pillow (1967), waaraan Grace Slick de enige echte wereldhit van de band bijdroeg: White Rabbit. Kantner schreef onder meer het bescheiden hitje The Ballad Of You And Me And Pooneil (1967), maar was ook co-auteur van Wooden Ships (1969), vooral bekend van Crosby, Stills & Nash.

Festivals

Bepalend was Kantner vooral op het podium, waar hij met zijn meanderende gitaarwerk, zwanger van effecten, Jefferson Airplane kon laten opstijgen. Hij bracht zijn band van de clubs van San Francisco's beroemde hippiewijk Haight-Ashbury naar de legendarische festivals van Monterey (1967), Woodstock (1969) en ook Holland Pop in Kralingen (1970), waar de trippy jazzimprovisaties van de band overigens tot de dieptepunten werden gerekend.

De groep opende ook het beruchte Altamont Free Concert (1969), waar een lid van de uit Hell's Angels bestaande ordedienst later op de dag een zwarte jongen zou doodsteken en de hippiedroom implodeerde die Jefferson Airplane mede had geschapen.

Al in 1970 bracht Kantner een San Francisco-supergroep bijeen die hij Jefferson Starship doopte (album: Blows Against The Empire). Onder die naam gingen hij en Slick verder toen de 'Airplane' in 1972 door geruzie uiteenviel. Jefferson Starship was in de jaren zeventig en tachtig commercieel succesvoller in de VS dan de voorloper ooit was, maar in Europa was dat veel minder en werd de band gezien als een mainstream-rockderivaat van de 'Airplane'.

Hoewel Grace Slick in 1984 uit Jefferson Starship stapte, zong ze ook in latere jaren nog regelmatig een liedje mee, ook toen Jefferson Airplane in 1989 een korte reünie beleefde.

De liefde tussen haar en Kantner overleefde alles, ook ná het einde van hun relatie (1969-1975). Ze hadden samen een dochter, China, en waren het mooiste en coolste stel van Haight-Ashbury. 'Rest in peace my friend', schreef Slick op haar Facebook-pagina onder een foto van de jonge Kantner. 'Love, Grace.' Meer woorden had ze niet nodig.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden