AlbumrecensieUltimate Success Today

Geweld, ziekte, vlucht, ontreddering: Protomartyr-album lijkt genadeloze soundtrack van het jaar 2020 ★★★★☆

null Beeld

De vaakst geciteerde tekstzinnen van het Protomartyr-album Ultimate Success Today komen uit het nummer Processed by the Boys, waarin Joe Casey zingt over ‘a foreign disease’ en ‘riots in the streets’.

Het Amerikaanse rampjaar in een notendop, denk je dan, maar nee: dit vijfde album schreef de band uit Detroit al in 2019. Toch is het bijna net zo’n genadeloze soundtrack van 2020 als het recente Untitled (Black Is) van Sault: het is er in menig opzicht een wit postpunkbroertje van.

Niet eerder schetste Casey zo’n apocalyptisch beeld van zijn land: geweld, ziekte, vlucht, ontreddering. Op de overhellende gitaarmuren kladden cello, saxofoon en klarinet de slogans van de chaos.

‘The past is full of dead men/ The future is a cruelty’, zingt Casey in Modern Business Hymns. In 2019 geschreven dus, maar er komen nota bene beademingsapparaten in voor.

Afsluiter Worm in Heaven klinkt berustend, alsof alles verloren is. Vanuit zijn graf (‘grass has grown over me’) heeft Casey nog maar één advies voor zijn geliefde op aarde: ‘Keep a knife in your purse’.

Vrolijk word je er niet van, maar het zeer sterke Ultimate Success Today knijpt je keel dicht op een manier zoals maar weinig rockplaten dat doen.

Protomartyr

Ultimate Success Today

Pop

★★★★☆

Domino/V2

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden