Review

Gewaagde keuzes pakken geweldig uit voor regisseur Daan Bakker

Daan Bakker is met Quality Time niet bang voor gewaagde keuzes en dat pakt geweldig uit. Bakker heeft een scherp oog voor de momenten dat het in het maatschappelijk verkeer schuurt en wringt.

Floortje Smit
Beeld uit Quality Time Beeld
Beeld uit Quality TimeBeeld

Even wennen is het wel. Aan het begin van Quality Time, het bijzondere debuut van Daan Bakker, is het bioscoopscherm felrood, met slechts één witte stip erop. Meer niet.

Quality Time

Tragikomedie
Regie: Daan Bakker
Met: Noël Keulen, Fred Goessens, Giulio D'Anna, Thomas Aske Berg, Steve Aernouts

89 min., in 13 zalen.

Die stip representeert Koen, die met een vervormde stem vertelt over familiefeestjes. Ooit heeft hij als grapje verteld dat hij zo vreselijk veel van melk en ham houdt. En nu voelt hij zich gedwongen om zich daar iedere familiebijeenkomst misselijk aan te eten, tot hilariteit van zijn familie.

'Oom Ben zou het heel erg vinden als ik zou stoppen met ham en melk', bromt de stip berustend.

Scenarist en regisseur Daan Bakker heeft een scherp oog voor de momenten dat het in het maatschappelijk verkeer schuurt en wringt. Sociaal ongemak is de rode draad die in Quality Time vijf korte films verbindt die in toon en vorm niet verder uit elkaar konden liggen. Zo is er een strak gekaderde, dialoogloze film over de labiele Stefaan, die door een benauwend Nederland reist om daar de betekenisvolle plekken van zijn jeugd te fotograferen. In een sprookjesachtige tijdreis probeert de Noor Kjell van zijn sociale stoornis af te komen. In een zwart-witfilmpje met een snuf surrealisme à la David Lynch wordt Karel ontvoerd door buitenaardse wezens. In het laatste, meest conventionele filmpje gaat Jeff voor het eerst op bezoek bij zijn schoonouders (Michiel Romeijn en Anneke Blok), die altijd net beginnen te praten als hij aan een zin begint, en andersom.

Bakker, die met Quality Time tijdens het filmfestival in Rotterdam genomineerd was voor een Tiger Award, is niet bang voor gewaagde keuzes en dat pakt geweldig uit: het kan dus, je overgeven aan zoiets als een uitgesmeerde anekdote verteld door een wit bolletje op een rood vlak. Dat komt vooral door Bakkers absurde gevoel voor humor en zijn knappe timing. Steeds komt hij precies op het juiste moment met iets nieuws, iets vreemds of een geestig detail.

Dat onconventionele werkt zo goed dat het laatste filmpje een klein beetje teleurstelt omdat het zo gewoon is, al wordt er goed geacteerd en zijn de laatste minuten geweldig. Maar het filmpje krijgt extra lading door de opbouw van Quality Time: in de som der delen tekent zich een generatie af van zoekende mannen. Dertigers die niet weten wat ze met hun leven aan moeten en welke plek ze moeten innemen in de maatschappij. Schijt hebben aan wat iedereen denkt en gewoon een eigen pad verzinnen, dat werkt het best - het is een wijze les die de hoofdpersonen van Bakker zouden kunnen leren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden