Gevreesd heerser van Fox News gaf rechts Amerika een eigen geluid

Roger Ailes, de man die aan de wieg stond van Amerika's best bekeken nieuwszender Fox News, is donderdag op 77-jarige leeftijd overleden. De televisievernieuwer zal de geschiedenis in gaan als de man die rechts Amerika een geheel eigen geluid gaf. Zijn dood komt bijna een jaar nadat hij het veld had moeten ruimen vanwege beschuldigingen van seksuele intimidatie van Fox-collega's.

Stieven Ramdharie
Roger Ailes in 2012 Beeld afp
Roger Ailes in 2012Beeld afp

'Hij heeft op dramatische wijze en in zijn eentje het politieke en medialandschap voor altijd veranderd', reageerde Fox-presentator Sean Hannity. 'Hij hielp Fox News uitgroeien tot het machtsblok dat het nu is', aldus collega Brian Kilmeade over de rabiaat rechtse zender, die progressief Amerika dagelijks de gordijnen in jaagt.

Ailes, een voormalige tv-producer, begon Fox News in 1996 op instigatie van mediatycoon Rupert Murdoch. Het nieuws op de kabel werd toen gedomineerd door CNN. Hij wilde met de omroep, onder de noemer 'eerlijk en evenwichtig', een oerconservatief geluid laten horen. In de Republikeinse Partij had Ailes toen al naam gemaakt als mediaconsultant met zijn bijdragen aan de campagnes van Richard Nixon, Ronald Reagan en George Bush. Zij maakten dankbaar gebruik van zijn adviezen om Democratische tegenstanders tijdens de debatten en in harde aanvalsvideo's flinke schade toe te brengen.

Jeugdigheid

Ailes was in 1984 verantwoordelijk voor de beroemde zin waarmee Reagan aanvallen op diens hoge leeftijd pareerde. 'Ik zal leeftijd geen onderwerp maken van deze campagne', zei Reagan in een debat met de Democraat Walter Mondale. 'Ik ga de jeugdigheid en onervarenheid van mijn tegenstander niet misbruiken voor politieke doeleinden.'

De oprichting van Fox News bleek een gouden greep. De omroep verslaat al jaren, qua aantallen kijkers, de concurrenten op de kabel, zoals MSNBC en CNN. De omroep is te zien in zo'n 95 miljoen Amerikaanse huishoudens en is daarmee een factor van betekenis. Republikeinse politici, van gouverneurs en Congresleden tot presidentskandidaten, moesten voortdurend rekening houden met de ongekende macht van de Fox News-bestuursvoorzitter.

Seksuele intimidatie

De 76-jarige Ailes werd vorig jaar door een voormalige presentatrice aangeklaagd, omdat hij haar ontslagen zou hebben nadat ze weigerde een seksuele relatie met hem te beginnen. Hierna kwamen meerdere andere vrouwen naar buiten met gelijksoortige verhalen.

De invloed van Ailes begon af te brokkelen toen vorig jaar bekend werd dat Gretchen Carlson, een voormalige tv-presentatrice, hem beschuldigde van seksuele intimidatie. Hierna kwamen meer vrouwen naar buiten met beschuldigingen richting Ailes. Murdoch cum suis kozen eieren voor hun geld. Met Carlson alleen al werd de zaak geschikt voor zo'n 20 miljoen dollar (18 miljoen euro). Het einde van de man die Fox News groot maakte kwam in juli in zicht. Hij kreeg zo'n 40 miljoen dollar mee.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden