Gevecht tegen plaaggeesten

Als journaliste Marjon van Royen zich in Mexico-Stad vestigt, komt ze snel tot het inzicht dat de exuberante Latijnse cultuur in dit land geen wortel heeft geschoten....

Zonder houvast doolt ze een tijdje rond in een in zichzelf gekeerde wereld die haar steeds surrealistischer voorkomt. Tot ze de indiaanse kokkin Sandra ontmoet in een van de vele krottenwijken. Ze sluiten een hechte vriendschap; de rode draad in Van Royens boek De nacht van de schreeuw.

Alleenstaande moeder Sandra is mishandeld door haar pleegmoeder, uitgehuwelijkt en weggelopen uit haar dorp. Ze leeft op het kompas van haar humor en wijze nuchterheid en houdt Van Royen hiermee soms ook op koers. Als Sandra net als haar buurtgenoten wordt bedreigd door een knokploeg, biedt Van Royen Sandra en haar twee dochters onderdak in haar grote oude 'Marquez'-huis.

Samen gaan ze hun duendes te lijf, de dagelijkse plaaggeesten die bij Sandra vaak bestaan uit confrontaties met haar verleden. Van Royen, de gringa, bindt met een mix van doortastendheid en naïviteit de strijd aan met de bureaucratie en de corruptie zodra die haar eigen leven raken. Zo gaat ze in gevecht met de openluchtdiscotheek naast haar huis die de hele buurt permanent uit de slaap houdt.

Het Mexicaanse pandemonium van dikdoeners, kanslozen, corrupte bureaucraten en politiefunctionarissen, oplichters, charmeurs en hun slachtoffers is bij Marjon van Royen in goede handen. Met verve zet ze haar plaaggeesten neer - alsof het romanpersonages zijn, bigger than life haast. Ze weet raad met de stijlmiddelen van de literatuur. Haar dialogen leven, het boek leest als een roman.

Als Mexico haar te veel wordt, besluit ze naar Brazilië te verhuizen, 'waar de levenskracht van de muren spat'. Ondanks alle voorzorgsmaatregelen verliest ze het contact met Sandra. Ze gaat echter opnieuw naar haar vriendin op zoek tijdens een werkbezoek voor de Mexicaanse presidentsverkiezingen.

Doordat Van Royen de reportages die ze maakte - indertijd onder meer voor NRC Handelsblad - hier en daar verweeft met haar persoonlijke lotgevallen, ontstaat niet alleen een boeiend verhaal over een vriendschap die klassen en culturen overstijgt, maar ook een mooi portret van Mexico's schaduwkanten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden