Gevangeniskleur bedekt graffiti in Los Angeles

De meeste Amerikaanse steden besteden een vermogen aan het opruimen van graffiti. Maar in Venice Beach, de gemeenschap van kunstenaars, hippies, renteniers en rolschaatsers aan het strand bij Los Angeles, wordt het uitwissen van deze straatkunst beschouwd als een daad van vandalisme....

Sinds dit weekeinde is de politie bezig met een onderzoek naar de mysterieuze verdwijning van uit de jaren zeventig daterende graffiti in The Pit. Dit is een ommuurde, openbare ruimte aan het strand met tafels en banken van beton en basketbal- en tennisvelden. De graffiti in The Pit is een toeristische attractie van formaat, en geliefd decor voor makers van films en tv-series.

Tot ontsteltenis van heel Venice Beach verschenen afgelopen vrijdag mannen in overalls. Ze bespoten de muren, tafels en banken met verfkleuren die door een bewoner werden getypeerd als 'gevangenisbeige en pistoolgrijs'. In een oogwenk werd ruim 25 jaar oude graffiti weggewist, een caleidoscoop van boodschappen in ballonnen, pseudo-karakters en felgekleurde uitspraken.

Terwijl dat elders in de VS beschouwd zou worden als een goede zaak, zien bewoners van Venice Beach dit als een regelrechte aanslag op het artsy karakter van de plaats. 'Dit is een misdaad, want het gaat om de vernietiging van een historisch kunstwerk. Honderden artiesten hebben er gedurende een kwart eeuw aan gewerkt. Dit was geen gewone graffiti van bendes die hun territorium afbakenen, maar een expressie van wat kunstenaars op een gegeven dag voelden.'

Het kunstwerk, dat officiële bescherming genoot, was verdwenen voordat ze er erg in hadden. De meeste fietsers, wandelaars en rolschaatsers waren trouwens afgeleid door de verfilming van de televisieseries Pacific Blue en Baywatch.

Het onderzoek van de politie, de plaatselijke tv-stations en kranten heeft nog weinig opgeleverd. De gemeente Los Angeles ontkent elke betrokkenheid bij de actie. Het Los Angeles Police Department heeft enkele rechercheurs op de zaak gezet, omdat in de gemeenteraad verontwaardigde vragen zijn gesteld over de raadselachtige schoonmaakactie.

Die inspanning van de politie is op zichzelf weer een onderwerp van debat geworden, want nogal wat Angelinos vinden dat de politieagenten hun tijd wel beter kunnen gebruiken. Artiesten zijn intussen weer begonnen aan een nieuw graffiti-kunstwerk, maar het zal nog lang duren voordat The Pit weer in ere is hersteld.

Oscar Garschagen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden