Gevaarlijk speelgoed

Pistolen, gasmaskers, pijlenmitrailleurs, muggenspray, dynamiet, hete soep: de strijd van Kuifje tegen onrecht gaat gepaard met veel wapengekletter. Het hele arsenaal is nu nauwgezet in beeld gebracht.

Beeld (c) Casterman

Kapitein Haddock zwaaide met zwaarden. Professor Zonnebloem werkte aan een vernietigingswapen met geluidsgolven. En Kuifje knalde de Afrikaanse fauna overhoop, toen het nog mocht. In het album Kuifje en het Zwarte Goud pakt hij een pistool en zegt: 'Ik houd niet van dit speelgoed, maar in dit geval is het beter gewapend te zijn ...'. Hij vond het wel een prettig gevoel om een Browning in zijn broekzak te hebben.

Die conclusie komt voor rekening van Jan Aarnout Boer en Hans Bijman, samenstellers van het dit weekeinde verschenen Duizend bommen, geweren en granaten - Een overzicht van wapens, artillerie, munitie en vormen van geweld in de albums van Hergé. Ze noteren: 'Voordat wij dit onderzoek naar de militaire objecten startten, hadden we al het idee dat er veel van dergelijke zaken te vinden zouden zijn. Maar gaandeweg bleek dat welke schatting dan ook naar boven moest worden aangepast. Zou dan de conclusie gerechtvaardigd zijn dat Kuifje een oorlogszuchtige journalist was?'

Beeld (c) Casterman

Nobele held

Niet echt. In zijn kolonialistische fase was hij wreed tegen dieren, maar voor het overige is Kuifje een nobele held die vecht tegen onrecht. Zijn geestelijk vader Hergé brengt hem in het album Het gebroken oor in stelling tegen de grootste wapenhandelaar uit de jaren dertig, Sir Basil Zaharoff, en ook elders is Kuifje het struikelblok van slechteriken. De strijd voor het goede gaat wel gepaard met heel veel wapengekletter en het is aan de documentatiezucht van Hergé te danken dat precies is na te gaan welke revolvers, gasmaskers, tanks, pijlenmitrailleurs, onderzeeboten, kraaienpoten en dynamietstaven allemaal gebruikt zijn. Petje af voor de samenstellers, die nauwkeurig rubriceren om welk wapentuig het gaat en telkens tekeningen naast foto's zetten om nog maar eens te bewijzen dat niets gelogen is. Een mooi voorbeeld van Hergés accuratesse is de scène in De Zaak Zonnebloem waar Kuifje en Haddock een boekje bekijken over moderne oorlogvoering en we voor het eerst de roodwitgeblokte raket zien. Dat boekje was in werkelijkheid German Research in World War II van de Amerikaanse officier Leslie E. Simon, waarop nog een hakenkruis stond dat in de strip is verdwenen.

Ludieke wapens

Maar een strip is geen geschiedenisboek en dus geven Boer en Bijman in het hoofdstuk 50 ways to hit your lover ook een overzicht van alle ludieke wapens die in de Kuifje-verhalen worden gebruikt. Zoals: hete soep, een bananenschil, muggenspray, een brandslang, een inktrol, een vergrootglas (om een olifant te verjagen) en flitslicht (om de yeti aan het schrikken te maken).

Het Hergé Genootschap, uitgever van Duizend bommen, geweren en granaten, laat de jaarlijkse ledendag op 13 maart in het Nationaal Militair Museum in Soesterberg plaatsvinden. Op deze Kuifjedag kunnen de fans een route volgen langs militaire objecten die in de stripalbums zijn afgebeeld én tot de collectie van het museum behoren. Bij die museumtocht hoort een speciale poster: hebbeding!

Beeld (c) Casterman
Beeld (c) Casterman
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden