Review

Getuigenverklaring is een hoogtepunt in Turows oeuvre

Legal thriller in Den Haag en op de Balkan.

null Beeld
Beeld

Scott Turow, grootmeester van de Amerikaanse legal thriller, waagt zich in Getuigenverklaring aan een verhaal dat zich afspeelt in en rond het Internationaal Strafhof in Den Haag. Vijftiger Bill ten Boom verruilt het leven in een duur advocatenkantoor in de VS voor een minder goed betaalde baan bij het Strafhof, waar hij op een onderzoek wordt gezet naar misdaden tegen de menselijkheid die op een groep Roma in het voormalige Joegoslavië zouden zijn gepleegd.

Een groot deel van het boek speelt zich in Den Haag af, waar Boom op kamers gaat wonen. Maar hij reist ook meerdere keren voor onderzoek af naar de Balkan. Ook moet hij naar de VS, waar hij contact zoekt met een Amerikaanse generaal die destijds in Navo-verband actief was in de regio. Pikant, want de VS erkennen het Strafhof niet.

Scott Turow, fictie.
Getuigenverklaring (****)
Prometheus; 440 pagina's, euro 19,99.

Boom, die Joods-Nederlandse wortels heeft, beleeft spannende avonturen op de Balkan. Samen met zijn onderzoeker Goos wordt hij ontvoerd en mag hij vrezen voor zijn leven. Het levert ijzingwekkende scènes op. Als bijvangst vindt hij een gezochte oorlogsmisdadiger, luisterend naar de naam Laza Kajevic, in wie wij trekjes van zowel Ratko Mladic als Radovan Karadžic menen te herkennen.

Turow vertelt het verhaal met flair, zonder te vervallen in al te veel juridische scherpslijperij. Hij schuwt kritiek op de effectiviteit van het Internationaal Strafhof niet ('stroperige bureaucratie'), maar noemt het Hof tegelijkertijd 'een onmisbare speler in de strijd om een rechtvaardiger wereld'.

Getuigenverklaring mag als een van de hoogtepunten in Turows toch al fijne oeuvre worden gezien. En de beschreven couleur locale van Den Haag is dik in orde.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden