Gesublimeerde lust

Maarten Steenmeijer

Francesc Trabal (1899-1957) staat te boek als de eerste schrijver die de erotiek een smoel gaf in de Catalaanse literatuur. Die reputatie verbaast nogal, want als er één Catalaanse schrijver is die niet alleen zijn personages maar ook de taal liet druipen van zinnelijkheid dan is dat wel Trabals tijdgenoot Josep Maria de Sagarra, de reus die Knoflook en pekel (1929) en Privéleven (1932) schreef.

Niemand kon daar tegenop, ook Trabal niet. Van Wals, zijn bekendste roman en de eerste van hem die in het Nederlands is vertaald, word je zelfs niet warm of koud. Aanvankelijk lijkt dat ook de bedoeling te zijn van de geschiedenis van Zeni, een Adonis voor wie alle dames uit de Catalaanse burgerij smelten, jong en oud. Maar wat wil Zeni van en met al die dames? Wat voor man is hij eigenlijk?

Niemand die het weet, ook Zeni zelf niet. Hij zwiert van vrouw naar vrouw, maar een volbloed nakomeling van Don Juan of Casanova is hij niet, want van seks komt het niet. Is hij impotent? Een cryptohomo? Een man zonder eigenschappen wellicht? Een narcist? Een gladde aal? Of gewoon een slappe zak?

Hormonen

Door Trabals fladderende manier van vertellen krijg je geen greep op deze womanizer. Die raadselachtigheid is de charme van Wals, al krijgt die uitgesponnen onbestemdheid op den duur wel iets monotoons. Maar Zeni verliest ineens zijn mysterieuze aura als zijn hormonen dan toch eindelijk gaan opspelen. En goed ook, want vanaf dat moment wil hij nog maar één ding: neuken en nog eens neuken. Al het voorafgaande komt dan in één klap in een ander daglicht te staan: het heeft er alles weg van dat Zeni's gefladder niet meer dan gesublimeerde lust was. En dat was het dan?

Uiteindelijk laat niet Zeni je achter met een onbestemd gevoel maar Trabal. Wat wilde hij met deze roman?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden