tipsholland festival

Gestreamd of in het echt: mis deze voorstellingen op het Holland Festival niet

De 74ste editie van het Holland Festival, het internationale podiumkunstenfestival, vindt plaats van 3 t/m 27/6 in Amsterdam en online. Dit zijn de tips van de redactie.

Herien Wensink en Merlijn Kerkhof

Fremdkörper

De voorstelling ‘Fremdkörper’ van Boogaerdt/Vanderschoot Beeld
De voorstelling ‘Fremdkörper’ van Boogaerdt/Vanderschoot

Performanceduo Boogaerdt/Vanderschoot werkt dit jaar twintig jaar aan een krachtig, expressief oeuvre van beeldende voorstellingen, waarin ze maatschappelijk-filosofische vraagstukken aankaarten, zoals de pornoficatie van de vrouw en de doorgeslagen spektakelmaatschappij. Op het Holland Festival presenteren Suzan Boogaerdt en Bianca van der Schoot in museum het HEM in Zaandam nu Fremdkörper, installatie en voorstelling in één, geïnspireerd op de rituele slaaptempels van de oude Grieken. Hierin wordt het publiek meegenomen op een reis door het onbewuste, op zoek naar een uitweg uit de huidige realiteit van pandemie en lockdowns, waarin we het contact met ons lichaam en onze omgeving hebben verloren.

4 t/m 13/6, Het HEM, Zaandam

L’Étang

De voorstelling ‘L’Étang’ van Gisèle Vienne  Beeld Estelle Hanania
De voorstelling ‘L’Étang’ van Gisèle VienneBeeld Estelle Hanania

Een kind voelt zich niet geliefd door zijn moeder. Om haar op de proef te stellen, doet hij alsof hij verdrinkt in de vijver. Met haar bewerking van Robert Walsers Der Teich (‘De vijver’) verkent regisseur en ‘associate artist’ Gisèle Vienne complexe familieverhoudingen en onderzoekt de manier waarop familieleden met elkaar omgaan. Vienne speelt met alle beschikbare theatrale middelen om het gesprokene en het ongezegde zichtbaar te maken, ent toont zo het contrast tussen wat gezegd wordt en wat onuitgesproken blijft. L’Étang onderzoekt filosofische vragen rond sociaal-maatschappelijke normen en Vienne schuwt daarbij ook de duistere kanten van de mensheid niet.

5 t/m 8/6, Internationaal Theater Amsterdam

La codista

De voorstelling ‘La Codista’ van Marleen Scholten met Wunderbaum Beeld Luca Chiaudano
De voorstelling ‘La Codista’ van Marleen Scholten met WunderbaumBeeld Luca Chiaudano

Theatermaker Marleen Scholten (kernlid van gezelschap Wunderbaum) woont en werkt sinds 2016 in Milaan. De pandemie veroordeelde haar maandenlang tot haar appartement, en toen de boel weer een beetje open mocht, op anderhalve meter, viel haar een nieuw fenomeen op: de lange wachtrij. Ook zelf ging ze uren in rijen staan, om het mechanisme aan den lijve te ondervinden. Op basis van haar ervaringen schreef ze de monoloog La codista, over iemand die tegen betaling voor anderen in de rij staat. Een monoloog over chaos en rust, ongeduld en verlangen. Scholten kreeg er de Italiaanse nationale toneelschrijfprijs Antonio Conti voor.

13 en 14/6 in Theater Frascati

The Sheep Song

De voorstelling ‘The Sheep Song’ van FC Bergman   Beeld Kurt van der Elst
De voorstelling ‘The Sheep Song’ van FC BergmanBeeld Kurt van der Elst

Het veelgeprezen Vlaamse collectief FC Bergman, dat in 2018 hoge ogen gooide met JR, keert terug op het festival met The Sheep Song - een omgekeerde dierenfabel: niet mens wordt dier maar dier wordt mens. Een schaap rukt zich los van de kudde, gaat op twee poten staan, beweegt tegen de stroom in; streeft individualiteit en vrijheid na. Maar wat brengt die hem, zonder de gezamenlijkheid van zijn gemeenschap, en losgezongen van zijn natuurlijke omgeving? En kunnen we die ontwikkeling nog keren? Want uiteindelijk gaat de dierenfabel, ook de omgekeerde, natuurlijk altijd over ons.

14 t/m 16/6, Internationaal Theater Amsterdam, 17/6 livestream

Ine Aya: Voice From the Fading Forest

De voorstelling ‘Ine Aya: Voice From the Fading Forest’ van Miranda Lakerveld en Frisna Virginia Beeld Rendy Mahardhika
De voorstelling ‘Ine Aya: Voice From the Fading Forest’ van Miranda Lakerveld en Frisna VirginiaBeeld Rendy Mahardhika

Het oerwoud van Borneo verdwijnt razendsnel, grotendeels een gevolg van consumptiepatronen in de westerse wereld. De getalenteerde Indonesische componist Nursalim Yadi Anugerah, afkomstig uit Pontianak op Borneo, heeft in samenwerking met regisseur Miranda Lakerveld een opera gemaakt over ontbossing. Ze baseren zich daarvoor zowel op klassieken uit de westerse als oosterse canon: het Kayan-epos Takna’ Lawe’ en Der Ring des Nibelungen van Richard Wagner, die het thema van de verering van de natuur gemeen hebben.

9/6 t/m 11/6, Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden