Gestoofde vis uit de oven

'Lief? Wat bedoelt de kalender met X&Y komen eten? Dat stond er gister niet!''Eh... ja, dat hebben we een tijdje geleden afgesproken. Of, nou ja, ik. Doordeweeks leek me handig, omdat de weekenden zo vol zijn.'

Tallina van den Hoed
null Beeld

Ingrediënten

750 gram MSC-vis
verse of diepvries tuinkruiden
ui en knoflook
droge witte wijn
olie
zout en peper
'Dat hoor ik nu? Niet als we de weekboodschappen halen, of als we naar de markt gaan, maar nu, vandaag, op de dag van, terwijl we allebei gewoon moeten werken, jij twaalf vergaderingen hebt en ik de kinderen naar allerhande clubjes mag brengen? Nu? Lekker dan!
En hoe laat komen ze dan? En wat gaan we ze voorzetten? Sjemig, dat had je je best eerder mogen herinneren!'
'Ja maar, dan doe ik de boodschappen...'
'Tuurlijk. Op het industrieterrein. Dat zal lekker smaken, schat...'

Optie A. Utopia.
Was en snij de rosevalaardappeltjes in stukken, meng ze met salie en room in een ovenvaste schaal. Mise-en-place ondertussen de pastinaak, blancheer en zet klaar om af te bakken. Ga naar de viszaak en haal MSC-victoriabaars. Snipper ui en knoflook en doe dat met zout, gekneusde peperkorrels en olie in een ovenschaal. Leg de vis daarop, doe er versgehakte bio-ecologico peterselie en een plens witte wijn op, dek af, en wacht tot je gasten komen, terwijl je dan alles afmaakt. Zoek in je kelder de bijpassende wijn, haal je kleren van de stomerij en laat de nanny je kinderen regelen. Verwarm de oven op 180 graden en doe de vis er afgedekt 20 minuten in.

Optie B. Realiteit.
Fiets heel hard naar de buurtsuper en scoor krieltjes, verse groenten, een zak onbedreigde diepvriesvis en een tuinkruidenplantje. Betaal, ontvang de gratis give away waar je kinderen letterlijk om zullen vechten, fiets naar huis en ontdek dat je de wijn vergeten bent. Leg de vis op het aanrecht, fiets naar de super, haal genoeg wijn, en een beetje meer voor die spaaractie, en spoed je weer naar huis. Werk wat je werken moet, terwijl de vis ontdooit, je de groenten schoonmaakt en kruidt met dat wat je in huis hebt en lekker vindt. Doe met de ontdooide vis hetzelfde als met de visfilet in bovenstaand utopia. Breng ondertussen je kroost naar hun clubjes. Bak de krieltjes, stoof de groenten in olijfolie en schenk je gasten vol met wijn en serveer de vis met veel bombarie.

Weet je? Die vis is toch wel lekker, zo gestoofd uit de oven.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden