Gestolen geld Fonds BKVB op bank in Tirol

Het merendeel van de 15,5 miljoen euro die Clemens K. heeft ontvreemd van het Fonds voor Beeldende Kunsten, Vormgeving en Bouwkunst is teruggevonden in Waidring, Tirol.

Van onze verslaggever

Op de plaatselijke Raiffeisen Bank staat 10 miljoen euro bevroren, afkomstig van het BKVB. Dat meldt de Oostenrijkse krant Kronen Zeitung. Het filiaal kreeg argwaan toen 203 keer 50 duizend euro was overgemaakt vanuit Nederland en stapte naar de Oostenrijkse politie, die wist dat K. werd gezocht. Als hoofd financiën had K. bevoegdheid tot maximaal dat bedrag per keer over te maken.

Drie Duitse mannen zouden zich bij de bank hebben gemeld om het geld de volgende dag te komen opnemen, meldt Kronen Zeitung op basis van de politie. De drie vermoedelijke handlangers van K. verschenen echter niet en ontkwamen zo aan arrestatie.

In Oostenrijk wordt ervan uitgegaan dat sprake is van een georganiseerde internationale zwendel- en witwasoperatie, waarbij K. is betrokken.

Het geld op de geplunderde BKVB-rekening is bedoeld voor kunstenaars. Een woordvoerder van het fonds zei vorige week dat de subsidieontvangers zich geen zorgen hoeven te maken.

Nog eens 2 miljoen euro werd in maart onderschept op een bank in Limburg en bevroren. De rekeninghouder is ondervraagd en staat nog steeds onder verdenking van medeplichtigheid, volgens de politie Amsterdam-Amstelland, die de zaak behandelt (het BKVB houdt kantoor in Amsterdam). De politie en het fonds hebben de zaak stilgehouden, tot die vorige week vrijdag toch naar buiten kwam door publicatie in het Limburgs Dagblad.

Over de nu nog ontbrekende 3,5 miljoen euro wilde de politie vrijdag nog niets zeggen.

Kronen Zeitung schrijft dat K. (40) in Thailand zou zitten. Hij werkte vanaf 2000 bij het fonds; volgens een woordvoeder was nooit enige verdenking van frauduleuze neigingen gerezen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden