Gestileerd boek voor lezers zonder haast

Baron geeft de boeren een stem.

Auteur Vincenzo Consolo. Beeld Hollandse Hoogte
Auteur Vincenzo Consolo.Beeld Hollandse Hoogte

De in 2012 overleden Siciliaan Vincenzo Consolo had als schrijver en journalist een indrukwekkende staat van dienst, maar slechts weinig Nederlandse lezers zullen hem kennen. In 1992 verscheen zijn historische roman Retabel in vertaling, en daar bleef het bij.

De kleine uitgeverij Novecento heeft Consolo liefdevol opgegraven uit de vergetelheid. De glimlach van de onbekende zeeman, oorspronkelijk verschenen in 1976 en het eerste echte succes voor Consolo in Italië, is een boek voor lezers zonder haast. Net als in Retabel neemt Consolo ons mee naar zijn geboortegrond, Sicilië, naar het plaatsje Alcàra Li Fusi. In 1860 komt Garibaldi met zijn Roodhemden aan land om de bevolking te bevrijden van het huis Bourbon. De strijd ontketent frustraties die het gevolg zijn van een lange onderworpenheid: niet alleen de handhavers van de gevestigde orde maken zich schuldig aan ongebreideld geweld, de boeren laten zich evenmin onbetuigd nu ze eindelijk kunnen afrekenen met de lieden die het altijd voor het zeggen hebben gehad.

De glimlach van de onbekende zeeman

Fictie
Vincenzo Consolo
Vertaald uit het Italiaans door Cees Wagemans
Novecento; 178 pagina's; 15 euro

Consolo's verslaggever ter plaatse, baron Mandralisca, probeert de opstandelingen, grotendeels ongeletterde boeren en arbeiders, een stem te geven. Hij tobt over 'de onmogelijkheid van het schrijven als men geen verraad wil plegen, geen leugens wil creëren, en tegelijkertijd de noodzakelijkheid en de drang om het toch te doen'.

Consolo haalt de gebeurtenissen heel dichtbij voor ons. Bovendien toont de Siciliaan zich, net als in Retabel, een groot stilist door een indrukwekkend scala aan stijlregisters aan te spreken. Baron Mandralisca mag dan bang zijn leugens te creëren, hij weet dondersgoed dat de meesten van zijn lezers zonder hem nooit anno 1860 in dat vermaledijde Alcàra Li Fusi waren geweest.

null Beeld
Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden