Geruchtenmachine op volle toeren: wat 'weten' we al over de nieuwe Samsung?

De Zuid-Koreaanse smartphonefabrikant Samsung presenteert vannacht - Nederlandse tijd - haar nieuwe vlaggenschip: de Galaxy S IV. Zoals bij alle grote releases gonst het internet in de aanloop naar die presentatie van de geruchten over hoe het nieuwe apparaat eruit gaat zien en wat-ie allemaal kan. Wat 'weten' we al?

null Beeld

Samsung zelf heeft nog geen officiële mededelingen gedaan over de nieuwe smartphone, maar alleen een aantal teaserfilmpjes online gezet. Daarin is het toestel zelf echter niet te zien. Via goed ingelichte bronnen menen veel technologiesites toch aardig wat over het apparaat te weten. Een overzicht.

Apparaat kan oogbewegingen volgen
Lange tijd deden geruchten de ronde dat de Galaxy S IV in staat zou zijn om de oogbewegingen van de gebruiker te volgen. Dat zou bijvoorbeeld betekenen dat pagina's omlaag en omhoog gescrold kunnen worden zonder dat daarbij het scherm hoeft worden aangeraakt, en dat de smartphone niet in de stand by-modus springt als de gebruiker nog een langere tekst aan het lezen is zonder daarbij de telefoon vast te houden. De geruchten ontstonden nadat Samsung in februari patent aanvroeg op haar eigen uitvinding, genaamd 'Eye
Scroll'. Maar de laatste dagen concluderen steeds meer sites dat de Galaxy IV waarschijnlijk te vroeg komt om de techniek te implementeren.

Betalen met je mobiel
Samsung heeft onlangs een deal gesloten met creditcard-maatschappij Visa. Dat voedt de geruchten dat de Galaxy IV de eerste telefoon zal zijn die PayWave ondersteunt: een techniek waarbij gebruikers in plaats van met hun pinpas met hun smartphone kunnen afrekenen. Dat gebeurt met behulp van een speciaal ingebouwde chip.

Betere prestaties
De Galaxy IV zou ook sneller zijn dan zijn voorganger, met dank aan de krachtige processor met acht kernen die per stuk als een afzonderlijke chip fungeren. Dat betekent in de praktijk dat berekeningen sneller kunnen worden gemaakt, en dat de smartphone beter meerdere taken tegelijk uit kan voeren. Ter vergelijking: veel populaire apparaten (zoals Apple's iPhone 5) maken momenteel gebruik van twee afzonderlijke kernen (dual core). Het werkgeheugen zou volgens veel geruchten 2 gigabyte gaan bedragen (tweemaal zoveel als de nieuwste iPhone) en de opslagruimte voor bestanden 128 GB (64 GB bij de duurste Apple-telefoon). Ook de batterijduur zijn verbeterd. En tot slot zouden wifi-verbindingen sneller zijn en over grotere afstanden werken.

Groter scherm en betere camera
De Galaxy S IV zal een iets groter scherm hebben dan zijn voorganger: 5 inch diagonaal, tegenover de 4,9 inch die de Galaxy S III heeft. Dat zou niet ten koste gaan van de grootte van het apparaat. De schermresolutie is eveneens verbeterd - die gaat van 720 x 1280 (Galaxy III) naar 1080 x 1920 pixels, en kent een haarscherpe resolutie (full HD). De ingebouwde camera maakt naar verluidt een sprong voorwaarts van (maximaal) 8 naar 13 megapixel.

Uiterlijk
Waar de Galaxy III radicaal brak met het design van zijn voorgangers, zal de Galaxy S IV qua uiterlijk weinig nieuwigheden vertonen. Dat valt op te maken uit gelekte afbeeldingen. Bovenstaande niet-officiële afbeelding van wat de behuizing van het nieuwe toestel zou zijn, werd vandaag bijvoorbeeld gepubliceerd door retail-bedrijf MobileFun.

Geen Romeinse cijfers meer
In verschillende aankondigingen spreekt Samsung zelf van de Galaxy S 4, in plaats van de Galaxy S IV. 'Be ready 4 the next Galaxy', roept Samsung ook in haar reclame-uitingen. Het lijkt er dus op dat de Zuid-Koreaanse fabrikant de Romeinse cijfers heeft ingeruild voor decimale getallen.

Of de voorspellingen accuraat zijn of slechts wishful thinking, zal vanavond blijken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden