Gerritzen naar Graphic Design Museum

Grafisch ontwerpster Mieke Gerritzen (1962) wordt de nieuwe directeur van het Graphic Design Museum in Breda. De post was sinds het najaar van 2007 vacant, toen de vorige directeur in conflict was geraakt met het personeel en aftrad....

Met Gerritzen kiest het Graphic Design Museum voor inhoudelijk vakmanschap. Gerritzen is opgeleid aan de Gerrit Rietveld Academie en geniet als grafisch ontwerpster veel faam. Ze is momenteel hoofd van de afdeling Design van het Sandberg Instituut in Amsterdam en maakt met haar eigen bedrijf tal van boeken en websites. In 2000 kreeg zij als eerste vrouw de H.N. Werkmanprijs voor Grafische Vormgeving, vanwege de door haar ontworpen leaders op het toenmalige Net 3. In de jaren negentig was zij een van de eersten die zich nadrukkelijk bezighield met de ontwikkeling van digitale media.

Onlangs kwam haar videowerk Untitled, over vermeende helden van Saddam Hoessein tot Mickey Mouse en de Dalai Lama, in opspraak. Vanwege de Dalai Lama mocht de video niet worden getoond op de door het Sandberg Instituut georganiseerde wereldexpo van eenminutenfilms in China. Het Graphic Design Museum werd deze zomer na een ingrijpende verbouwing geopend door koningin Beatrix. Het voor de voormalige Beyerd in de plaats gekomen museum is, naar eigen zeggen, het eerste museum in de wereld dat zich exclusief bezighoudt met grafische vormgeving.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden