Gerritsen laat het o zo normale uit de hand lopen

Peter Witjes – is er een suffere naam te verzinnen? Toch is het een Peter Witjes die de boel aanjaagt in Door jou het nieuwe toneelstuk van schrijfster Esther Gerritsen....

Inderdaad: de herinnering aan klassieken als Albee’s Who’s Afraid of Virginia Woolf dringt zich direct op, maar daar is uiteraard aan gedacht: met een grapje hier en daar verwijst Gerritsen hier wel vaker naar een vakgenoot of naar het toneelschrijfvak.

Door jou is verder typisch Gerritsen: de situaties die ze schept, lijken op het eerste oog allemaal o zo alledaags en normaal – en even later klopt er toch eigenlijk niks meer van. Mensen reageren net niet op elkaar, er worden binnen het raamwerk van een ‘normale’ conversatie vreemde dingen te berde gebracht; het klopt niet meer, maar waar precies niet, is nog lastig uit te leggen.

Willibrord Keesen heeft het stuk in zeker opzicht overeenkomstig geënsceneerd: de ogenschijnlijk oergewone huiskamer van Anne en Johan kraakt bij nader inzien in zijn voegen: een trap leidt naar niks, de deur staat naast de sponning, er is iets met het keukenkastje.

En dan het echtpaar zelf. Anne (Monique Kuijpers) is bij vlagen hysterisch: gekke gebaartjes, nog vreemdere loopjes, en veel gegrimas. Johan (Michiel Nooter) loopt rood aan en eet voortdurend yoghurtjes uit kleine verpakkingen. En Peter Witjes (Joeri Vos) is eigenlijk nog de normaalste van het stel.

Bij vlagen is dit grappig, maar voor een boeiende, avondvullende voorstelling is het niet genoeg. Tussen de verrassing van het begin en de leuke eindscène, zakt Door jou beetje bij beetje in. Wat de personages werkelijk raakt en beweegt, is nog wel uit de tekst te destilleren, maar daarvoor zit de heftige vorm vaak te zeer in de weg.

Tournee tot en met 17 mei. Zie ook www.keesen-co.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden