Recepten Volkskeuken

Geroerbakte rettichmie met tofu, shiïtake, peultjes en wortel

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: Geroerbakte rettichmie met tofu, shiïtake, peultjes en wortel (groenteroerbak voor 2 personen).

Geroerbakte rettichmie met tofu, shiïtake, peultjes en wortel Beeld Pay-Uun Hiu

Het was mijn beurt voor de camera een gerechtje in elkaar te draaien, want op onze website zetten we maandelijks een van onze Volkskoks te kijk. Dat wordt bij mij uiteraard een gerecht uit de wok, mijn lievelingspan, waarmee ik groot ben geworden. De grote familiewok uit mijn jeugd (mijn moeder noemde hem altijd wadjan) is op een miraculeuze wijze verdwenen. Misschien had dat iets te maken met de scheiding en pijnlijke herinneringen, misschien heeft ze hem ook gewoon weggedaan toen wij het huis uit waren en ze geen grote pannen meer nodig had.

Ik heb sinds jaren een gietijzeren exemplaar van bescheiden formaat en een platte onderkant. Loodzwaar, maar stabiel op het fornuis en eenmaal goed heet (altijd voorverwarmen op zacht vuur) doet ze alles wat ik wil. Vandaag is dat mie. Geen gewone mie, maar groentemie, afgekeken van de gerechten die zijn gemaakt met behulp met de spirelli, de ‘groentepunteslijper’ waarmee je lange dunne slierten kunt maken. In de supermarkt ligt courgettespaghetti al voorverpakt in het groentevak.

Voor de Aziatische twist wordt het mie van witte rammenas. Deze reuzenradijs zit hier een beetje in de hoek van de vergeten groenten, maar in Azië en Duitsland wordt hij gewaardeerd als daikon of rettich, de naam die in Nederland ook meestal wordt gebruikt. In de supermarkt ligt hij niet altijd, bij toko’s met een groenteafdeling doorgaans wel; net als gerookte tofu, mirin (zoete rijstwijn) en hoisinsaus.

Rettichmie Beeld Pay-Uun Hiu

Ingrediënten

- 250 g rettich in linten (spirelli)
- 100 g worteltjes in dunne plakjes
- 100 g peultjes
- 2 eetl. (arachide)olie
- 1 lenteui, in schuine ringetjes
- stukje gember, geschild en fijngehakt
- 1 teentje knoflook, gesnipperd
- 150 g shiitake in plakjes
- 150 g gerookte tofu, in blokjes
 - 2 eetl. mirin
- 1 eetl. sojasaus
2 eetl. hoisinsaus
- sesamolie

Bereiding

Schil de rettich en maak met de spirelli slierten. Zet afgedekt weg. Blancheer de worteltjes en de peultjes en prepareer de andere groenten. Verwarm de olie in de wok en fruit lenteui, gember en knoflook. Bak de paddestoelen mee tot ze iets geslonken zijn. Voeg de tofu en de worteltjes toe. Roer achtereenvolgens de mirin, sojasaus en hoisinsaus erdoor en laat even doorbakken. 

Doe de peultjes erbij en tot slot de rettichlinten. Blijf door elkaar scheppen tot de rettichmie goed is vermengd met de rest en alles goed heet is. Breng op smaak met zout en peper en druppel er wat sesamolie overheen. Serveer zo, of met gekookte rijst. 

Reageren? volkskeuken@volkskrant.nl

Pay-Uun Hiu, Tallina van den Hoed, Marcus Huibers, Onno Kleyn, Loethe Olthuis, Marie Louise Schipper en Sake Slootweg doen beurtelings suggesties voor de dagelijkse dis. Beeld Studio V
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.