Gepraat over Lanzarote leidt tot niets

Ze kennen elkaar niet, Jan, Piet en Klaas. Schoorvoetend komen ze binnen, gaan aan de tafel zitten en nemen elkaar op....

Marian Buijs

Zo eh Lanzarote is de eerste productie van drie acteurs, Menno van Beekum, Esgo Heil en Roeland Radier. Alle drie hebben ze hun sporen bij verschillende gezelschappen verdiend, nu willen ze verder zonder regisseur. Vanuit ‘eigenzinnigheid, maakdrift en zoekzin’.

Waarom ze in deze kale ruimte bijeen zijn, is mysterieus. Ze hebben instructies gekregen, een tijdslimiet en de verzekering dat elke uitkomst goed is. Lekker vrijblijvend. De één doet iets kunstzinnigs, de ander is therapeut en nummer drie heeft iets te maken met de plantsoenendienst.

De laatste, Van Beekum, schreef ook de tekst. Gaandeweg ontstaat er een onderhuids machtsspel waarin de plantsoenenman het zwarte schaap dreigt te worden. Begrijpelijk, hij schiet herhaaldelijk zo uit de bocht dat de anderen niet weten hoe te reageren.

Ongericht kabbelt hun gesprek voort, over macht en conflict, tersluiks verwijzend naar het theater. Maar een satire wordt het niet. Ze bladeren in een magazine, hebben het over Lanzarote, over zichzelf, over elkaar, maar al hun gepraat leidt tot niets. Van Beekum schreef een zielloze tekst, van een ontknoping of een clou is geen sprake. Hun conversatie begint oeverloos en wordt op den duur stomvervelend. Dat dit drietal iets van belang denkt te kunnen beweren, is pure zelfoverschatting.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden