Geplaagd door terreur - en door popzangeres Eva

De jonge god van de Vlaamse letteren, werd Thomas Blondeau (1978) na zijn romandebuut eX (2006) genoemd. Een imago dat hij met zijn tweede roman Donderhart nog maar moet zien te bestendigen....

Edith Koenders

Het is juli 2005 en Max gaat een misdaadauteur interviewen voor het weekblad Criterium. Aansluitend zal hij doorvliegen naar Nice, waar zijn levensgezellin op hem wacht voor een ‘perfect voorspelbare vakantie’.

Blondeau trekt je met humor en flair het verhaal in: een half geslaagde dertiger op een kantelpunt; zo voortkabbelen of het roer om nu het nog kan? Op station Brussel-Zuid ontmoet hij zijn voormalige geliefde, de populaire popzangeres Eva die eveneens op weg is naar Londen. Geplaagd door aanvallen van hyperventilatie loopt Max door de stad, terwijl de ontmoeting met Eva zijn gemoedsrust meer verstoort dan de terroristische aanslagen. Zijn gemijmer over de oude laffaire is nogal puberaal en de gekunstelde plot (iets met een schandaal en wraak) wordt tot in detail voorgekauwd.

De auteur, die zich terdege heeft verdiept in de gebeurtenissen van juli 2005, gebruikt het ontredderde Londen vooral als decor en doet een enkele poging tot engagement. ‘Misschien moeten we stil staan. Niet gaan stemmen. Een heel lange tijd niets doen. Not in our name zeggen’, zegt Max over de oorlog in Irak, terwijl zijn Amerikaanse gesprekspartner opgaat in het aan haar vork prikken van een tomaatje. Met Donderhart bewijst Blondeau dat goed schrijven geen garantie voor een goed verhaal is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden