Gepeperde noten voor ponton vol prominenten

Behalve een weergevoelig muziekfestijn op water, is het jaarlijkse Prinsengrachtconcert een boeiende botsing van goede en slechte smaak. In een vlammende glittercombinatie kreeg de Nederlandse stervioliste Janine Jansen het bootvolk rustig, met een vurig pleidooi voor muzikale diepgang....

Bachs voorname Vioolconcert in a-klein werd geplaagd door opstekendewind, vooral aanzwellend tijdens het tweede deel, waarin scheepstoetersongevraagd een partijtje meebliezen. In Bachs derde deel begon JanineJansen op te stijgen, zoals van haar te verwachten viel. Een hoogtepunt wasvervolgens de met haar partner, de altviolist Julian Rachlin, uitgevoerdePassacaglia van Händel. De watermuziek-componist kreeg van het innigsamenspelende paar een infuus met zigeunerbloed.

Bierbrouwer Heineken profileerde zich middels een pilsjes in plasticglazen uitdelend maanmannetje met fust op de rug. Van meer smaak getuigdehet jonge Amstel Saxofoon Kwartet in fraaie grijs-groene concertkleding,tijdens het voorprogramma 'Talent boven water'. Hun subtiele samenspelwerkte uitstekend in de aangrijpende Song for Tony van de filmcomponistMichael Nyman.

De samenwerking met het New Trombone Collective viel tegen. De soepeletiming ontbrak. Wijnand van Klaverens op zich geslaagde bewerking vanRogier van Otterloo's muziek bij Soldaat van Oranje miste bovendien eenheldhaftige toets. En in de afgekloven tophit Summertime van Gershwinontbrak het aan swing.

Muziek voor film en water voor saxofoonkwartet van de filmcomponistFons Merkies bleek slappe thee. De lichte muziek die Jansen en Rachlinproduceerden met de Weense strijkers van Triology was iets sterker, maarviel in het niet na Bach, Händel en de gepeperde noten van De Falla enBartók waarmee Janine Jansen al eerder pronkte. Het ponton vol prominentenvoor haar, bood zicht op staatssecretaris Medy van der Laan in een strakrood jasje (type Star Trek). De bevoogdende en overdreven articulerendeAVRO-presentator Roland Kieft stak er in zijn knalroze hemd vloekend tegenaf. Schipholbaas Cerfontaine onderstreepte zijn milieubewuste houding meteen gifgroene das. Rustig, warm en klassiek was het pak van burgemeesterCohen. Aan de gratis te betreden waterkant wrong bootvolk zich metkoeltassen tussen tucjes snackende toeschouwers door naar motorsloepenwaarvan die met de naam 'Toastje zalm' het meest opviel.

De strijkersklanken kwamen wonderbaarlijk goed tot hun recht.Televisiekijkers misten een niet uitgezonden circus-act. In de laatstetoegift Are you Crazy van Igudesman wisselden Jansen en Rachlin alsjongleurs van instrument, waarop violiste Jansen altvioolspelend het podiumverliet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden