George W. Bush op de snijtafel gelegd

Het lijkt alsof de redactie van Newsweek heeft gedacht: wij laten ons voor één keer niet leiden door de waan(zin) van de dag....

Annieke Kranenberg

De verzadiging is na de zoveelste schietpartij opgetreden. Pech voor beurshandelaar Mark Barton, over hem geen themanummer in Newsweek, alleen een arbitrair artikel over zijn mogelijke motivatie voor de moorden.

Weekblad Time daarentegen, is nog lang niet uitgeschreven over Amerikaanse burgers met pistolen. Hoewel de VS de afgelopen maanden telkens wordt opgeschrikt door gruwelijke schietpartijen, is de controle over vuurwapens de afgelopen jaren volgens Time wel degelijk toegenomen. Het tij keerde toen het bureau voor Alcohol, Tabak en Vuurwapens (ATF) en lokale politiekorpsen voor het eerst de vraag gingen stellen hoe 'bad guys' aan een wapen kunnen komen. Daarvoor moet worden nagegaan welk traject een vuurwapen heeft afgelegd dat wordt gevonden bij een misdrijf.

De populaire wijsheid wilde dat de meeste wapens van criminelen gestolen waren en daarom niet traceerbaar zijn, aldus Time. Maar sinds de ATF en politiekorpsen van de grootste steden in de VS een campagne zijn begonnen, heeft de politie veel beter inzicht in hoe wapens van eigenaar veranderen.

Sinds 1994 is het aantal wapens dat is getraceerd met 400 procent toegenomen. Het aantal wapenhandelaren met een vergunning - veelal dealers die hun handel onder de 'keukentafel' illegaal verkopen - is afgenomen van 198,848 in '94 tot 74,220 afgelopen jaar. Afgelopen november werden de zogenoemde Brady laws, die wapenhandelaren verplichten om na te gaan of hun klanten een strafblad hebben, ingevoerd en sindsdien is, volgens het systeem van de FBI, aan meer dan vijftigduizend personen een wapen geweigerd.

Of de Republikeinse presidentskandidaat George W. Bush zich hard zal maken voor strikte wapencontrole, komt in het acht-pagina's tellende artikel over de Texaanse gouverneur in Rolling Stone niet aan de orde.

Wel geeft het artikel een inzicht in de making van 'George W. Bush'. Het verhaal valt binnen een genre journalistiek zoals alleen de glossy Vanity Fair en de Rolling Stone dat beoefenen. Namelijk, een zo volledig mogelijk verhaal willen componeren - letterlijk - over een personality. Auteur Paul Alexander heeft zo'n honderd mensen gesproken die de zoon van oud-president Bush kennen. De crux van het verhaal is natuurlijk of 'George W.' een geschikte president van de VS zou kunnen zijn. Conclusie: 'Zijn gehele leven heeft in het teken gestaan om zichzelf aan de macht te brengen, via zijn vader, zijn vaders rijkdom, zijn vaders invloedrijke vrienden en - in zijn huidige rol als politicus - via Democratische leiders die de wetgeving in Texas controleren.'

Volgens Alexander is de politieke drijfveer van Bush te vinden in de klassieke vader-zoon verhouding. 'Je hoeft geen genie te zijn om te zien dat hier iets Freudiaans aan de hand is', aldus een historicus. 'De schaduw van zijn vaders succes is altijd dichtbij. (...) Als hij zijn doel bereikt, zal hij eindelijk in staat zijn te zeggen dat hij net zo succesvol is als zijn vader.'

Als Bush werkelijk de opportunist is, die Alexander zegt dat hij is, zal hij zich moeten uitspreken voor een scherpe wapencontrole. Want uit een enquête van Time en CNN blijkt dat 59 procent van de Amerikanen voor een kandidaat zou stemmen die striktere wapenwetgeving aanhangt.

Maar als gouverneur van Texas zette Bush zijn handtekening onder een wet die het dragen van wapens makkelijker maakt. Hij steunt routinecontroles op wapenshows (waar vaak illegaal wapens worden verkocht), maar heeft de daad niet bij het woord gevoegd in Texas. Misschien eisen de Amerikaanse kiezers geen duidelijke stellingname van de kandidaat in het wapendebat. Als Newsweek al is afgestompt voor bloederige schietpartijen, dan hebben de burgers er misschien ook genoeg van en zijn zij geestlijk rijp voor de christelijke retoriek van George W. Bush.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden