Genomineerden Libris Geschiedenis Prijs bekend

De twee belangrijkste kanshebbers op de Libris Geschiedenis Prijs 2016 zijn biografieën van even gefortuneerde als avontuurlijke vrouwen.

Redactie
Schrijfster en historica Annejet van der Zijl met de Gouden Ganzenveer 2012. Zij is één van de kanshebbers voor de Libris Geschiedenis Prijs. Beeld anp
Schrijfster en historica Annejet van der Zijl met de Gouden Ganzenveer 2012. Zij is één van de kanshebbers voor de Libris Geschiedenis Prijs.Beeld anp

Annejet van der Zijl stuitte tijdens haar onderzoek naar de jonge prins Bernhard op een zekere gravin Kotzebue. Geboren als Allene Tew, hielp deze van oorsprong Amerikaanse Bernhard bij de onderhandelingen over een huwelijk met de Nederlandse kroonprinses Juliana. De Amerikaanse prinses is een vlot verteld verhaal van vallen en opstaan, vijf huwelijken en jonggestorven kinderen tegen de achtergrond van de jetset van New York en Parijs in de eerste helft van de vorige eeuw.

De freules Cécile en Elsa de Jong van Beek en Donk maakten het zichzelf niet gemakkelijk. Cécile trouwde een projectontwikkelaar en ontpopte zich tot verdriet van haar man als feministe en schrijfster van de bestseller Hilda van Suylenburg. Elsa's huwelijk met de componist Diepenbrock was nog ongelukkiger. Elisabeth Leijnse kon voor Cécile en Elsa - strijdbare freules, putten uit een enorme verzameling brieven en dagboeken. Ze won al de Erik Hazelhoff Biografieprijs 2016.

De vergeten bankencrisis van Lodewijk Petram is even leesbaar als leerzaam. Het is een financieel drama uit 1924, dat sterk doet denken aan de bankencrisis van 2008. Hoofdpersoon is een agressieve selfmade bankier, Willem Westerman, die met zijn Robaver de ene na de andere overname pleegt. Veel te gemakkelijk werden kredieten verleend, die niet werden terugbetaald, zodat de koers van de aandelen Robaver onder druk kwam te staan. De grootste bank van Nederland moest in 1924 gered worden door De Nederlandsche Bank, op instigatie van minister Colijn van Financiën. Die vond het niet nodig het parlement en het publiek daarover in te lichten. Zijn opvolger De Geer moest zich drie jaar later alsnog in de Tweede Kamer verantwoorden, maar toen was de Robaver alweer overeind gekrabbeld.

Het opvallendste aan De Roofkoning van Machiel Bosman is de spreektaal waarin het geschreven is. Het gaat over de intriges en machinaties rond prins Willem III tijdens zijn invasie van Engeland en de verwerving van het Engelse koningschap. Maar wat de stadhouder-koning dreef, blijft duister.

Moresnet van Philip Dröge is het met smaak vertelde verhaal van een ministaatje ten zuiden van Vaals, dat in 1816 bij toeval ontstond en in 1920 weer door België werd ingelijfd. Een belangrijke rol is weggelegd voor de zinken, met houtskool verwarmde badkuip van Napoleon, door de Luikse uitvinder Dony aan de keizer geschonken.

null Beeld
Beeld

De Libris Geschiedenis Prijs is ingesteld om het historische publieksboek te stimuleren en wordt dit jaar voor de tiende keer toegekend. De winnaar wordt op 30 oktober bekend gemaakt in het radioprogramma OVT. De genomineerden maken kans om een bedrag van 20.000 euro te winnen.

De prijs is een initiatief van 100 Libris-boekhandels, het Historisch Nieuwsblad, het Nederlands Openluchtmuseum, de NTR/VPRO, het Rijksmuseum en de Volkskrant.

Een echte winnaar ontbreekt bij de Libris Geschiedenis Prijs (+)

Op 30 oktober reikt juryvoorzitter Henk van Os de tiende Libris Geschiedenis Prijs uit. Op de shortlist staan vijf mooie boeken, maar het boek dat de prijs zou moeten krijgen ontbreekt, vindt Hans Wansink.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden