serie

Genieten van Tom Hiddleston in Loki ★★★★☆

Het is voor Disney een knappe spagaat tussen de nieuwe kijkers en de fanatieke Marvelfans, die de exegese van de heilige teksten bloedserieus nemen.

Mark Moorman
Tom Hiddleston in Loki. Beeld
Tom Hiddleston in Loki.

Streamingplatform Disney Plus ging in november 2019 van start, met in de aanbieding de Disney-schatkamer en de grote trekker The Mandalorian, de eerste live-action Star Wars-televisieserie. De serie was weliswaar onderdeel van het Star Wars-universum, maar kon ook prima als instapper worden beschouwd, met in elke aflevering een op zichzelf staand avontuur op een andere planeet, het klassieke Star Trek-model. Ook het originele Wandavision, waarin de personages gevangen lijken in klassieke Amerikaanse sitcoms uit verschillende tijdperken, kon deels op eigen benen staan zonder dat je alle ins en outs van het Marvel-universum paraat hoeft te hebben. Het is een knappe spagaat tussen de nieuwe kijkers en de fanatieke fans, die de exegese van de heilige teksten bloedserieus nemen.

Loki (Tom Hiddleston) is een terugkerend figuur uit de Avenger-wereld, onderdeel van het uitdijende Marvel-universum. Hij is de geadopteerde broer van Thor, is ook nog eens lid van een goddelijke familie, waarin hij kattekwaad en onheil in zijn portefeuille heeft, en hij is genderfluïde bovendien. De zesdelige serie sluit aan bij het slot van Avengers: Endgame (2019) en we zien hoe Loki ontsnapt door een magische tijdsdeur, een handig apparaatje dat de Tesseract heet. De gebeurtenissen in de serie Loki beginnen pas echt aan gene zijde van deze tijdspoort, waar Loki te maken krijgt met de TVA, de Time Variance Authority. De TVA is een wereld buiten tijd en ruimte, waarin een leger van ambtenaren in dienst van de zogenaamde Time Keepers waakt over illegale tijdslijnen, de zogenaamde varianten die voor chaos in het universum zorgen.

Alles staat in dienst van de Heilige Tijdslijn, een lijn die kennelijk altijd bestaan heeft en altijd doorloopt, als de metronoom van onze lotsbestemming. Het is allemaal van een heerlijke, sublieme onzin, die precies de goede lading meekrijgt omdat Loki te maken krijgt met special agent Mobius M.Mobius. Die wordt gespeeld door Owen Wilson, waarmee maar wordt aangegeven dat er plaats voor iedereen is onder het Marvel-dak. Als je tenminste je neerlegt bij de spelregels van Disney, de enige echte Time Variance Authority.

De vormgeving van deze TVA-wereld in Loki is een sterk staaltje retro-design, alsof een decor van een onbekend sciencefictionmeesterwerk uit de jaren zeventig in zijn geheel is teruggevonden. Kennelijk ziet tijdloosheid er als een Hollywoodfilm uit 1974 uit.

In de eerste twee afleveringen moet veel worden uitgelegd, maar langzamerhand wordt duidelijk dat de Time Variance Authority niet helemaal is wat de autoriteiten zelf beweren te zijn. Je kunt, zoals veel Marvelfans doen, proberen te duiden waar Loki zich precies in de Marvel-tijdlijn bevindt, maar wij zouden de wat lossere manier van kijken aanraden, waarbij je vooral geniet van acteurs als Hiddleston (de gedoodverfde toekomstige James Bond), die razendsnel tussen kolder en bloedige ernst kan schakelen.

Misschien goed om te onthouden dat de makers van Loki zich hebben laten inspireren door The Wizard of Oz, niet alleen in de fantastische queeste richting het begin (of eind, zo u wilt) van de tijdlijn, maar ook in de apotheose, wanneer, bij wijze van spreken, het gordijn wordt weggetrokken.

Loki

★★★★☆

Fantasy

Zesdelige serie van Michael Waldron, met Tom Hiddleston, Owen Wilson, Gugu Mbatha-Raw

Te zien op Disney Plus.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden