DagboekAda W. Bacot (1832-1911)

Generaal verliest eerst zijn paard en daarna zijn leven

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Kolonel Turner Ashby  (links) te paard, in 1860. In de Amerikaanse Burgeroorlog zou hij worden bevorderd tot generaal.  Beeld Corbis via Getty Images
Kolonel Turner Ashby (links) te paard, in 1860. In de Amerikaanse Burgeroorlog zou hij worden bevorderd tot generaal.Beeld Corbis via Getty Images

Charlottesville, 8 juni 1862

Mevrouw Lesesne, dokter Rembert, meneer Mills en ik pauzeerden op weg naar de kerk om de goede Turner Ashby te zien, die lag opgebaard in het huis van ­Farish. Ik heb nog nooit een knappere man gezien. Hij droeg het uniform van de Confederatie in vol ornaat. Zijn gelaat was kalm en onbewogen, alsof hij sliep. Zijn dichte haardos, baard en snor waren diep zwart.

Ik zag de plek waar de kogel zijn pols had doorboord, het bloed zat nog op zijn manchet, de mouw was aan flarden. Het lichaam was met bloemenkransen bedekt. Een jongeman in het uniform van de Confederatie hield de hele dag naast hem de wacht.

Generaal Ashby leidde zijn manschappen bij de aanval, toen zijn paard onder hem werd dood­geschoten, waarna hij de mannen te voet voorging. Hij had maar een paar stappen gezet toen hij door een kogel door zijn lichaam kreeg; hij zette nog een paar passen en viel dood neer.

Zijn oude kameraden van de ­cavalerie zijn om 11 uur vanochtend met hun vlag uit Staunton gekomen om hem te begraven.

Zijn graf bevindt zich in wat de begraafplaats van de universiteit wordt genoemd, in een mooi pijnboombosje, omsloten door een stenen muurtje.

Een akelig gevoel overviel mij toen ik zag hoe dicht de graven opeen liggen. Veel van de namen op de ruwhouten planken zijn al verbleekt.

Ada W. Bacot (1832-1911), verpleegkundige tijdens de Amerikaanse ­Burgeroorlog. Ingekort fragment uit A Confederate Nurse. University of South Carolina Press, 1995.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden