Gemeenteraad Amsterdam kort Carré met vijf ton

Koninklijk Theater Carré krijgt vanaf 2005 zes ton subsidie per jaar van de gemeente Amsterdam in plaats van 1,1 miljoen euro, zoals Cultuur-wethouder Hannah Belliot wilde....

Van onze verslaggever Joost Ramaer

De verschuiving van Carré naar Kunstweb is de voornaamste verandering die de Amsterdamse gemeenteraad donderdag aanbracht bij de goedkeuring van het nieuwe Kunstenplan, aldus de woordvoerder van wethouder van Cultuur Hannah Belliot.

Verder is het Kunstenplan, waarin Belliot de gemeentelijke subsidies opnieuw verdeelt voor de komende vier jaar, 'grotendeels overeind gebleven', aldus de woordvoerder. Cultuurspecialisten uit de gemeenteraad waren donderdagmiddag laat niet meer bereikbaar voor commentaar.

De raad dreigde eerst de subsidie aan Carré helemaal weg te stemmen omdat Belliot het geld om oneigenlijke redenen zou willen verstrekken. Eind 2003 leende de gemeente ruim twintig miljoen euro aan Carré zonder de raad daarover te informeren, wat volgens Belliot ook niet had gehoeven. Het bedrag aan rente dat Carré jaarlijks moet betalen, komt vrijwel overeen met de voorgestelde subsidie van 1,1 miljoen.

De lening was verstrekt voor de ingrijpende renovatie van het theater, die ruim 25 miljoen euro kostte en onlangs is afgerond. Carré is een zelfstandige NV waarvan alle aandelen in handen zijn van de gemeente. Belliot heeft een onderzoek in gang gezet naar de financiële banden tussen het theater en de gemeente.

Kunstkanaal

stopt met

uitzendingen

Van onze verslaggeefster

AMSTERDAM

Kunstkanaal stopt volgende week zondag met het uitzenden van tv-programma's. De zender, die in 1987 werd opgericht, was iedere zondag te ontvangen op de kabelnetten van Amsterdam, Rotterdam en Den Haag.

Kunstkanaal krijgt, ondanks het positieve commentaar van de Raad voor Cultuur in het advies voor het Kunstenplan, vanaf januari geen subsidie meer. 'We hadden gehoopt op een overgangsjaar zoals de Raad heeft geadviseerd', aldus Petra Vermeulen, algemeen directeur van Kunstkanaal.

' We zijn nu in gesprek met onder andere de publieke omroep om in de toekomst terug te keren.'

Rapper Snoop Dogg

naar Nederland

ANP

AMSTERDAM

Rapper Snoop Dogg geeft na een afwezigheid van ruim zeven jaar weer een concert in Nederland. Op 10 februari 2005 staat de Amerikaan in de Heineken Music Hall in Amsterdam. De voorverkoop begint woensdag.

De rapper, die momenteel samen met Pharrell Williams een hit scoort met het nummer Drop it like it's hot, bracht in 1993 zijn eerste album Doggystyle uit. Daarna volgden er nog acht. Zijn nieuwste cd, R en G - Rhythm en Gangsta: The Masterpiece, ligt sinds vorige maand in de winkel.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden