Gemeente Amsterdam moet omstreden video-installatie toch plaatsen van rechter

De gemeente Amsterdam is toch verplicht een kunstwerk van Femke Schaap te plaatsen in de openbare ruimte. Dat heeft het hof in Amsterdam dinsdag besloten.

Devi Smits
Femke Schaap Beeld Aurelie Geurts
Femke SchaapBeeld Aurelie Geurts

Al in 2008 bestelde stadsdeel Amsterdam-Zuid een kunstwerk bij Femke Schaap, Westland Wells genaamd. Het werk is een video-installatie bestaande uit een verzameling zuilen waarop 's avonds beelden van stromend water worden geprojecteerd. Het zou geplaatst worden op een stuk groen aan de Theophile de Bockstraat.

In 2014 begon men met de voorbereidingen voor het plaatsen van het kunstwerk, maar die moesten prompt weer worden gestaakt: boze buurtbewoners hadden zich gemeld. De klachten varieerden. Het kunstwerk zou het stukje groen ontsieren en vormde een gevaar voor spelende kinderen: die zouden van de zuilen kunnen vallen. Ook waren er grote zorgen dat de video-installatie epileptische aanvallen zou veroorzaken bij argeloze voorbijgangers.

Vier jaar

Stadsdeel Zuid zag na al dat protest af van plaatsing van het kunstwerk. Schaap spande in 2016 een rechtszaak aan tegen de gemeente Amsterdam. De rechter bepaalde toentertijd dat de gemeente niet was verplicht het kunstwerk te plaatsen. Dat oordeel is dinsdag in hoger beroep verworpen. De gemeente Amsterdam is volgens het hof verplicht alsnog een locatie te zoeken voor het kunstwerk.

Schaap laat weten blij te zijn met de uitspraak. 'Deze zaak sleept zich nu al vier jaar voort; het is heel fijn nu steun te krijgen van het hof.' Ondanks alle protesten en vertragingen is Schaap nog niet moe van het kunstwerk: 'Het werk is al gemaakt en heeft al die tijd in een depot gestaan, dat is zonde. Het is een mooi en relevant werk dat gewoon te zien moet zijn.'

Reportage: Plots werd de stekker uit het project getrokken
Een kunstwerk van Femke Schaap zou een Amsterdams plein opsieren. Toen de werkzaamheden begonnen, gooide de buurt ineens de kont tegen de krib. Wat volgde, verbaasde vriend en vijand. (+)

Kort geding: Westland Wells hoeft niet geplaatst te worden
Stadsdeel Amsterdam-Zuid wordt niet gedwongen het kunstwerk Westland Wells te plaatsen. Deze uitspraak deed de rechter maandag in het kort geding tussen kunstenaar Femke Schaap (43) en het stadsdeel.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden