Review

Geluk Leo Vroman levert weinig drama op

De grootse liefde van Leo Vroman en Tineke blijft op het toneel steken in gekabbel. Met een mooie slotscène, dat wel. In de keurige theaterbewerking overtuigen Kees Hulst als Leo en Esther Scheldwacht als Tineke.

Vincent Kouters
Kees Hulst (L) en Esther Scheldwacht (R) als Leo en Tineke Vroman in 'Hoe Mooi Alles'. Beeld Piek
Kees Hulst (L) en Esther Scheldwacht (R) als Leo en Tineke Vroman in 'Hoe Mooi Alles'.Beeld Piek

Hoe mooi alles is het ontroerende liefdesverhaal van Leo en Tineke Vroman. Hij: een gevierd dichter in eigen land en wereldberoemd bioloog. Zij: zijn vrouw en zeventig jaar lang zijn muze.

Deze voorstelling, bewerkt en geregisseerd door Léon van der Sanden, is gebaseerd op het gelijknamige boek van Mirjam van Hengel, dat vorig jaar verscheen. Het is een keurige theaterbewerking. We zien Leo en Tineke als hoogbejaard echtpaar in huis scharrelen, terwijl ze (beetje vreemd), tegen een onzichtbare instantie hun levensverhaal opdissen. Chronologisch: vanaf hun eerste onhandige ontmoeting tot het einde. Leo Vroman overleed in 2014 op 99-jarige leeftijd, in het bijzijn van zijn vrouw. Een gelukkiger huwelijk moet nog gevonden worden.

Geen speciaal verhaal

Nou levert geluk doorgaans weinig drama op, dus concentreert Hoe mooi alles zich op de oorlogsjaren van het stel. Toen de Joodse Leo moest vluchten voor de nazi's en Tineke achterbleef in bezet Nederland. Uiteindelijk belandt hij in jappenkampen, waar ze hem martelen; zijn liefde voor de beestjes en natuur houdt hem op de been. Tineke verlangt kort naar een andere man, maar beheerst zich. Geen uitzonderlijk oorlogsverhaal dus.

Zo kabbelt het voort. Wat het publiek op de been houdt, zijn Kees Hulst als de grillige Leo Vroman en Tineke, resoluut gespeeld door Esther Scheldwacht. Mooi is de slotscène, waarin Leo sterft en een van zijn laatste gedichten mompelt: Overschot, over hoe alles wat mooi is, verdwijnt. 'Maar onze liefde, nee, die niet. Die woekert als wikke langs een grond die ogenblikkelijk bestond.'

Hoe mooi alles Naar Mirjam van Hengel, regie Léon van der Sanden. Goudse Schouwburg, 26/9. Tournee t/m 19/12.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden