Geluk is smeltend chocolade proeven

Twee A4-pagina's beslaat het het colofon van 'Grafisch Nederland 2006' dat verschijnt onder de titel Geluk - Happiness. Tientallen grafische bedrijven waren bij de productie van deze jaarlijkse uitgave betrokken en de voorliggende editie mag zonder twijfel tot de hoogtepunten worden gerekend in de ruim negentigjarige geschiedenis van wat lange...

Drukkers, binders, en papierleveranciers haalden alles uit de kast omtegemoet te komen aan de exuberante wensen van de ontwerpers Anthon Beekeen Swip Stolk. Het resultaat is een denderende uitgave vol kijk- enleesgenot, door Beeke bij de presentatie omschreven als een eigentijdseversie van het Groot Winteravondboek van een halve eeuw geleden.

Alle bijdragen, foto's en illustraties hebben het fenomeen 'geluk'als onderwerp, benaderd vanuit zowel serieuze als speelse invalshoeken.Zo schrijft Henk Raaff over het plezier dat hij samen met uitgever BasLubberhuizen beleeft aan hun kleine stokerij van eau de vie in de Betuwe.Voor Johannes van Dam was de ontdekking van het oerrecept van de kroket ineen antiquariaat in Frankrijk een moment van groot geluk terwijl dat voorPay-Uun Hiu bestaat uit het smeltend proeven van chocola. Maar ook eengedicht, een 19de-eeuws schilderij, een parkiet en zelfs de architectuurvan een rioolzuiveringsinstallatie kunnen een geluksgevoel opwekken.

Willem Ellenbroek, voormalig Volkskrant-redacteur en eindredacteur vanGeluk volgt in een van zijn bijdragen de hoofdpersoon uit AugustStrindbergs Inferno op zijn zoektocht naar het geheim van het maken vangoud. Ook de ontwerpers graaiden gulzig in de goudpot want de band die aldeze en andere facetten van geluk omsluit is in goud gedrukt.

Maar dat is niet het hele verhaal, want Geluk bestaat uit twee delen.Naast het boek met z'n vaak persoonlijke impressies bedachten deontwerpers een goudkleurige cassette waarin nog eens vier publicaties zijnverzonken die op hun beurt ogen als goudklompjes: een boekje met namen, eenwoordenboekje, een map met gelukssymbolen uit alle delen van de wereld eneen boekje annex dvd waarop Willem de Ridder zijn versie van geluk geeft.Alleen al de productie van deze feestelijke doos moet foliedrukkers,binders en persvergulders slapeloze nachten hebben bezorgd.

Nog even terug naar het thema. Zelfs een oude begraafplaats blijkt eenbron van gelukzaligheid. De uitklapbare foto's die Anthon Beeke maakte opHuis te Vraag, een paradijselijk oord in Amsterdam, leveren hetonweerlegbare bewijs. En anders wel de poëtische tekst dietuinman/kunstenaar Leon van der Heijden schreef over een van de talrijkedoor hem in ere gehouden graftomben.

Hub. Hubben

Anthon Beeke, Swip Stolk, Willem Ellenbroek, Sacha Happée: Geluk - Happiness. - Grafische Cultuurstichting; euro49,50

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden