PicsFLOORTJE SMIT

Gelooft Juliette Binoche echt in een complot van Bill Gates en vaccinaties met geheime chips erin?

Juliette Binoche Beeld EPA
Juliette BinocheBeeld EPA

Floortje Smit, filmrecensent, werpt haar blik op de hedendaagse beeldcultuur.

Floortje Smit

Ze moet wel gehackt zijn. Zoiets plaatst de Franse actrice Juliette Binoche toch niet serieus op Instagram. Toch? Het is het eerste wat ik dacht toen ik de commentaarsectie las onder het filmpje dat ze plaatste onder de titel ‘We zullen geen marionetten zijn. Het is genoeg.’

In dat filmpje, geplaatst afgelopen mei, maakt activist Karim Khelfaoui zich kwaad over de controlerende maatregelen die de regering had afgekondigd vanwege corona. Prima, privacy, moet je over discussiëren.

‘Waarom doet de regering dit?’ vroeg een bezorgde kijker zich af. Nou, dat wist Binoche wel. ‘Dit zijn operaties die al lange tijd georganiseerd zijn vanuit internationale financiële partijen (vooral Amerikaanse). (…) Vaccinaties die een onderhuidse chip bevatten: nee. Nee tegen de activiteiten van Bill Gates. Nee tegen 5G.’

Woah! Juliette! Nog een en je hebt samenzweringskwartet!

Binoche is niet de eerste beroemdheid die klaarblijkelijk ergens op het internet is verdwaald en daar op een samenzweringstheorie is gestuit die op dat punt in zijn/haar leven heel plausibel leek. Haar Franse collega Marion Cotillard bijvoorbeeld heeft zich in een interview al eens verwonderd over hoe snel de torens instortten bij de aanslagen van 9/11 en bouwde daar een hele theorie omheen. Ook acteurs Martin Sheen, Mark Ruffalo en Rosie O’Donnell hadden vraagtekens bij de officiële 9/11-lezing. Cotillard vroeg zich daarbij hardop af of de maanlanding wel echt was, net als Whoopi Goldberg. Verder wordt Kylie Jenner nerveus van chemtrails, en Kanye West denkt dat aids in een laboratorium gemaakt is om zwarte en homoseksuele mensen te vermoorden.

Zoiets overkomt beroemdheden die in hun eigen wereld leven en te weinig tegengas krijgen. Onschuldige gekkigheid. Waarom zit Binoche me dan zo dwars? Omdat we door corona allemaal meer dan ooit in een eigen wereld leven. En door het gebrek aan spontane ontmoetingen en koffie-apparaat-gesprekken ook zo weinig relativeringen horen. Waardoor het nu steeds vaker aftasten is of weldenkende mensen een grap maken als ze een relatie leggen tussen de recente hittegolf en de lancering van het 5G-netwerk.

De actrice heeft haar stem vaak gebruikt. Ze lobbyt onafgebroken voor de in Iran gevangen gezette filmmaker Jafar Panahi, en kreeg hem zelfs even vrij. Ze maakt zich hard voor immigranten. Ze organiseerde een petitie om covid-19 aan te grijpen om fundamentele veranderingen door te voeren op het gebied van milieu en consumptie. Onder de ondertekenaars waren Madonna, Cate Blanchett en Robert DeNiro.

Dat ze blijkbaar net zo gepassioneerd gelooft in een complot van Bill Gates, stiekeme chips en 5G-straling, en die ideeën zo helpt normaliseren, verwart me enorm.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden