AlbumrecensieOpera Alaska - The Stream

Gelegenheidsduo Opera Alaska: geen seconde voorspelbaar en vaak betoverend mooi ★★★★☆

Gijsbert Kamer
null Beeld

Een toevallige ontmoeting in de Ikea tussen twee grote Nederlandse muzikanten heeft tot een van de betere rockplaten van de laatste tijd geleid. Marien Dorleijn, die we vooral kennen als voorman van Moss, en jazzgitarist Marzio Scholten hebben onder de wat misleidende naam Opera Alaska hun talenten knap samengebracht.

Met opera heeft het allemaal niets te maken, met avontuurlijke popmuziek des te meer. Knap vallen hier de licht schurende melodieën, mooie harmonische vondsten en heerlijk om elkaar heen draaiende gitaarmotiefjes op hun plek.

Dat Dorleijn prachtig kon zingen wisten we al, maar begeleid door de meanderende gitaarpartijen van Scholten krijgt een liedje als The Stream iets hypnotiserends.

Soms zijn de nummers iets te volgestopt, en zou een elektronisch dekentje minder de muziek de nodige adem geven. Dat krijg je als je twee van zulke bazen in een studio alle ruimte geeft. Die hebben ze gelukkig voor het merendeel benut voor het componeren van muziek die geen seconde voorspelbaar is en niet zelden betoverend mooi.

Opera Alaska

The Stream

Pop

★★★★☆

Excelsior/V2

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden