Geldzorgen doen NTGent leeglopen

NTGent, het theatergezelschap van artistiek leider Johan Simons en algemeen directeur Kurt Melens, dreigt leeg te lopen.

De schouwburg waar NTGent gehuisvest is.

Nadat maandag bekend was geworden dat acteur Steven Van Watermeulen vanaf volgend jaar bij Toneelgroep Amsterdam speelt, heeft het bestuur van het Gentse stadstheater acteur Benny Claessens de wacht aangezegd. Claessens zal nog tot januari aan zijn verplichtingen in lopende producties voldoen en verlaat dan het gezelschap.

Ook is besloten dat Johan Simons, die aanvankelijk tot 2021 bij NTGent zou aanblijven, volgend jaar al weggaat. Simons maakt in Gent nog twee producties en vertrekt dan in september 2017. Eerder al werd zijn contract teruggebracht van 2021 naar medio 2018, omdat NTGent minder subsidie krijgt dan verwacht. Het bestuur wil echter volgend jaar al een nieuwe artistiek leider aanstellen.

De reden van het ontslag van Claessens is volgens het theater dat er spanningen zijn binnen de spelersgroep. Vorig jaar keerde Simons na zijn intendantschap in München bij NTGent terug (hij leidde het gezelschap eerder al tussen 2005 en 2010) en nam twee acteurs mee: naast Claessens ook Pierre Bokma. Kennelijk klikte het niet tussen de bestaande spelersgroep (onder wie Wim Opbrouck, Elsie de Brauw en Els Dottermans) en de nieuwkomers. De geruchten dat ook Pierre Bokma zou willen vertrekken, kent Melens niet: 'Pierre heeft een contract dat conform zijn prestaties loopt en kan daarbuiten kiezen wat hij wil.'

Acteur Benny Claessens Beeld anp

Europees theaterplatform

Simons wilde NTGent ook betrekken bij zijn plannen voor een Europees theaterplatform. Door gebrek aan middelen bleek dat echter niet te kunnen doorgaan. Bij die plannen zouden ook Theater Rotterdam en Schauspielhaus Bochum betrokken zijn.

Melens: 'Door de financiële situatie waarin we nu zitten en de problemen die daardoor zijn ontstaan, heeft het bestuur deze week knopen moeten doorhakken. Het vertrek van Steven en het ontslag van Benny staan overigens los van elkaar. Dat Johan eerder vertrekt, heeft ook te maken met het feit dat wij in het voorjaar van 2017 een nieuwe artistieke leiding moeten hebben om de toekomstplannen verder te ontwikkelen.'

De twee producties die Simons nog in Gent maakt, zijn het tweeluik Onderwerping/Platform, naar de romans van Houllebecq en een coproductie met de RuhrTriënnale 2017. NTGent is binnenkort met twee recente voorstellingen in Nederland te zien: Learning how to walk (met Claessens en De Brauw) en Sneeuw, naar de roman van Orhan Pamuk (met Bokma en Els Dottermans).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden