Geldnood bij Oudhedenmuseum

Het Rijksmuseum van Oudheden (RvO) in Leiden kampt met geldnood en onrust onder het personeel. Ondanks een forse stijging van het aantal bezoekers leed het museum vorig jaar een verlies van 542 duizend euro op een begroting van ruim zeven miljoen....

Die brief stuurden zij naar het Leidsch Dagblad, dat er donderdag uit publiceerde. Algemeen directeur Renée Magendans zou zich schuldig maken aan financieel wanbeleid, het demotiveren en manipuleren van mensen en het kapotmaken van het museum.

Magendans weigert op die brief in te gaan. Wel erkent zij de financiële problemen. 'Maar wij zijn een maatschappelijke instelling, en onze eerste taak is succes bij het publiek.' Vorig jaar steeg het aantal bezoekers met zo'n dertigduizend tot een dikke 141 duizend. Dat kwam vooral door Bronnen van inspiratie uit het oude Syrië, een aangekochte Amerikaanse tentoonstelling die 85 duizend bezoekers trok.

Maar door kortingsacties bleven de inkomsten uit kaartverkoop lager dan verwacht. Bovendien moesten de objecten na afloop tegen hoge kosten worden opgeslagen omdat er enige tijd geen vliegverkeer met Syrië mogelijk was.

Voor dit jaar rekende het RvO op extra inkomsten door de verkoop aan buitenlandse musea van Expeditie Mummie, een eigen tentoonstelling die dit najaar had moeten opengaan. Door het afhaken van een partner moet Expeditie worden uitgesteld tot voorjaar 2005, waardoor ook de extra inkomsten uitblijven.

Tenslotte heeft een ingrijpende verbouwing, die in 2001 werd afgerond, de exploitatie van het museum jaarlijks twee ton duurder gemaakt. Toch hoopt Magendans eind dit jaar weer quitte te draaien, mede door bezuinigingen. Zij vindt niet dat zij zich voorbarig rijk heeft gerekend. 'Wij hebben de afgelopen jaren ook efficiënter leren werken, bijvoorbeeld door samenwerking met het Rijksmuseum voor Volkenkunde.' Verder zijn de eigen inkomsten van het RvO toegenomen - vorig jaar met 9 procent tot 1,6 miljoen euro, zo blijkt uit het jaarverslag. 'Om die binnen te halen moeten we wel weer meer investeren.'

De bulk van de begroting komt uit subsidies, voornamelijk van het rijk dat nu jaarlijks 5,3 miljoen euro overmaakt. En die zijn volgens Magendans nooit meegegroeid met de hogere ambities die de rijksmusea kregen opgelegd sinds zij zijn verzelfstandigd. 'Bij de vorige Cultuurnota is ons verzoek om meer subsidie afgewezen, en nu dreigt dat weer te gebeuren.' Het RvO vroeg eind vorig jaar om een rijkssubsidie van 6,1 miljoen, de Raad voor Cultuur adviseerde 5,2 miljoen.

Deze raad houdt verzoeken om subsidieverhoging door de rijksmusea af omdat hun begrotingen niet vergelijkbaar zouden zijn. 'Er is al jaren geleden beloofd dat daarvoor objectieve maatstaven zouden worden ontwikkeld', aldus Magendans. 'Vorig jaar zouden die klaar zijn, maar ze zijn er nog steeds niet.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden