Geldinjectie voor muziekonderwijs, Van den Ende draagt steentje bij

Er komt meer geld voor muzieklessen op basisscholen. Minister Bussemaker trekt daar tot 2020 25 miljoen euro voor uit. Joop van den Ende gaat hetzelfde bedrag bijeenbrengen.

Joop van den Ende gaat tot 2020 25 miljoen euro bijeenbrengen. Minister Bussemaker trekt een zelfde bedrag uit voor muziekonderwijs. Beeld anp
Joop van den Ende gaat tot 2020 25 miljoen euro bijeenbrengen. Minister Bussemaker trekt een zelfde bedrag uit voor muziekonderwijs.Beeld anp

Aanleiding voor deze financiële impuls zijn de zorgen over het Nederlands muziekonderwijs. Slechts 11 procent van de scholen vindt dat hun leerkrachten deskundig genoeg zijn om muziekonderwijs te geven. De lessen die worden gegeven, sluiten vaak niet aan bij de muziekbeleving van de jongeren van nu.

Scholen kunnen samen met de plaatselijke fanfare, muziekschool, het orkest of poppodium een aanvraag doen voor subsidie bij het Fonds voor Cultuurparticipatie. Het FCP voert sinds 2013 ook het programma Cultuureducatie met kwaliteit uit, gericht op kwaliteitsverhoging van álle kunstlessen binnen het basisonderwijs.

Talentontwikkeling

De rijkssubsidie staat niet op zichzelf. Op initiatief van Joop van den Ende starten private partijen een campagne die leerlingen, scholen en muziekinstellingen enthousiast moet maken voor muziekonderwijs. Daarnaast wil het Oranjefonds - beschermpaar: koning Willem-Alexander en koningin Máxima - tot 2017 doorgaan met Kinderen maken Muziek. Doel van dat programma is zo veel mogelijk kinderen een muziekinstrument te laten bespelen.

Bussemaker maakte ook bekend dat zij haar plan voor talentontwikkeling aanpast. De minister wilde geld vrijmaken voor de aanstelling van vijf 'artistieke coaches' die jonge talenten zouden begeleiden en financieel zouden ondersteunen.

Ruim 350 beoefenaars van podiumkunsten hadden in een gezamenlijke brief aan de minister geschreven dat zij weinig zien in coaching die van bovenaf wordt opgelegd. De minister trekt zich die kritiek aan. Ze stelt nu voor om de komende twee jaar vijf miljoen euro extra uit te trekken voor talentontwikkeling en dat te verdelen via de cultuurfondsen.


Uitgangspunt is ook niet langer om veel talenten financieel te ondersteunen, maar om veel minder talenten te helpen met een veel hoger bedrag. Ongewijzigd blijft het plan om beginnende kunstenaars de mogelijkheid te geven om geld te lenen tegen een lage rente. De Stichting Cultuur-Ondernemen doet dat nu al en krijgt hier van de minister 3 miljoen extra voor.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden