'Geld van Joodse Omroep misbruikt'

Ombudsman onderzoekt beschuldiging voormalig directeur Joodse Omroep...

Van onze verslaggever Gerard Reijn

BUSSUM Het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap heeft jarenlang misbruik gemaakt van geld dat was bestemd voor uitzendingen van de Joodse Omroep. Met dat geld werd onder andere een groot deel van de kosten van het gebouw van het NIK in Amsterdam-Buitenveldert bekostigd.

Dat stelt Annet Betsalel, voormalig directeur van de Joodse Omroep, in een klacht die ze heeft ingediend bij de Nationale Ombudsman. Betsalel beschuldigt de toezichthouder Commissariaat voor de Media ervan nooit te hebben ingegrepen. De Ombudsman is een onderzoek naar het Commissariaat begonnen.

Betsalel schat dat de Joodse Omroep ‘misschien wel één of twee miljoen euro’ heeft betaald aan kosten die met de omroep niets te maken hadden.

Het NIK reageerde niet op verzoeken om commentaar.

Betsalel werd in 2008 eerst geschorst en daarna ontslagen door het bestuur van de Joodse Omroep. Volgens haar werd ze aan de kant geschoven omdat ze weigerde mee te werken aan het misbruiken van omroepgeld. Ze kreeg dienstopdrachten om rekeningen te betalen die niets met de omroep te maken hadden, zegt ze. Eind 2007 eiste het NIK dat de omroep nog eens 20 duizend euro ‘bestuurskosten’ aan het NIK zou afdragen.

Toen ze dat weigerde, besloot het bestuur haar in februari 2008 te schorsen. Toen ze ettelijke weken later als gevolg van een rechterlijke uitspraak tijdelijk weer op haar kantoor aan het werk kon, bleken omstreden rekeningen tot een bedrag van 60 duizend euro te zijn betaald, stelt zij. Zo liet het NIK juridische kosten die waren gemaakt voor het ontslag van een jongerenwerker, betalen door de omroep. Van nog eens 50 duizend euro kon zij niet beoordelen of die terecht door de omroep waren betaald. Kort na haar terugkeer op het kantoor werd een deel van het bedrag door het NIK teruggestort. ‘Ze deden er een briefje bij: met excuses voor het ongemak. Maar het waren wel rekeningen waar iedereen al naar had gekeken en waar we lange tijd strijd om hebben gehad.’

De Joodse Omroep wordt bestuurd door de Stichting NIK Media. Maar lange tijd viel dit bestuur samen met dat van het Nederlands Israëlitisch Kerkgenootschap. Zo kon het NIK feitelijk opdrachten geven aan directeur Betsalel van de omroep.

Betsalel zegt regelmatig contact te hebben gehad met het Commissariaat voor de Media, die de financiële zuiverheid van de omroep zou moeten bewaken.

Tineke Bahlmann van het Commissariaat bevestigt dat Betsalel bij haar aan de bel heeft getrokken. ‘Ze zei dat ik bij haar documenten kon inzien waaruit de misstanden bleken, maar ik mocht die documenten niet gebruiken. Dat heb ik geweigerd.’

Na het vertrek van Betsalel werd, op aandringen van de het Commissariaat voor de Media, de boekhouding van de Joodse Omroep nog eens doorgespit door een recherchebureau Interseco. Op basis van het rapport van Interseco deed de Joodse Omroep eerder deze maand aangifte tegen Betsalel. Zij zou hebben gerommeld met subsidieaanvragen voor de documentaireserie Sporen uit het Oosten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden