Gekleurde jasjes weg op optiebeurs

De optiehandelaren met de veelkleurige jasjes nemen volgend jaar plaats achter een beeldscherm. Ze hoeven dan niet meer naar elkaar te schreeuwen en dus vervalt de functie van de jasjes....

Van onze verslaggever

Möller verklaarde dat de AEX vanaf volgend jaar zomer start met de schermenhandel in een future op de AEX-index. Een future is een beleggingsinstrument dat vergelijkbaar is met een optie. Daarnaast denkt de AEX aan schermenhandel voor de tien grootste optiefondsen. Het oude systeem van open outcry verdwijnt. Möller benadrukte dat hij alleen start met de schermenhandel van de optiefondsen 'als de markt dat wil'.

Begin volgend jaar start de beurs bovendien met het systeem access 2000 (schrijf @ccess 2000). Dit systeem geeft handelaren in Londen en Brussel direct toegang tot de Amsterdamse effectenhandel. Later zullen toegangen volgen vanuit Frankfurt en andere financiële centra.

Ook voor particuliere klanten biedt de digitalisering veel voordelen, verklaarde Möller. Volgend jaar start de beurs met een systeem waarmee kleine optietransacties via Internet rechtstreeks naar de optiehandelaren gestuurd kunnen worden.

De handelaren kunnen de opdrachten onmiddellijk verwerken. Hierbij zullen ze aanvankelijk gebruik maken van nieuwe handcomputers, maar moeten ze nog wel naar elkaar schreeuwen. Vanaf de zomer lopen de meeste particuliere opdrachten via de schermenhandel en wordt het stil op de optievloer.

In Utrecht bracht Möller nog eens in herinnering dat de effectenhandel ooit vierhonderd jaar geleden begon in de Amsterdamse havenkroegen. Hij voorziet dat de handel nu wederom richting cafés verschuift: de Internet-cafés.

Möller denkt dat vooral het gebruik en de mogelijkheden van de mobiele telefoon sterk zullen toenemen. Hij ziet nu al een verschuiving van e-commerce (elektronische handel) naar m-commerce (mobiele handel).

Een AEX-woordvoerder zegt dat het in de toekomst waarschijnlijk is dat niet alleen de jasjes, maar zelfs de dragers ervan niet meer fysiek op het beursplein aanwezig zijn: de Amsterdamse handelaren. De Amsterdamse beurs is dan feitelijk niet meer dan een grote computer.

De technologische ontwikkelingen bedreigen volgens Möller niet het voortbestaan van de beurs: 'Over honderd jaar viert de nu vierhonderd jaar oude beurs, de vijfhonderdste verjaardag.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden