Gek van Oranje rekt het geloof in de helende en verbindende kracht van het nationale voetbal op

Familieruzies, xenofobie, suïcidale gedachten: in Gek van Oranje kan álles worden opgelost met voetbal. De wereld wordt wel érg zonnig door de oranje bril van regisseur van Hoeve.

Bor Beekman
Gek van Oranje Beeld
Gek van OranjeBeeld

De timing van de release van Gek op Oranje is zonderling, zo in de winter, het WK nog uit zicht. Maar wellicht is dat verkeerd geredeneerd: mogelijk bestaat er juist nu onder bioscoopbezoekers een enorm nostalgisch verlangen naar de sfeer van een groot voetbaltoernooi waaraan Nederland wél deelnam. Dan voorziet de romantische ensemblekomedie van Pim van Hoeve (o.a. Dummie de Mummie, Bernhard, schavuit van Oranje) in die behoefte middels het volgen van een gezelschap meer en minder door oranjekoorts bedwelmde Nederlanders tijdens het wereldkampioenschap voetbal in Zuid-Afrika van 2010, toen Oranje de finale haalde. Met gebruik van wat flarden echt voetbalbeeld tussen de (vele) afzonderlijke verhaallijnen.

Er zijn Oranjefans: de hartpatiënt (Martijn Fischer) die van de dokter geen voetbal meer mag kijken, de woonbootbewoner (Willem Voogd) die z'n voetbalbijgeloof belangrijker acht dan de zwangerschapswens van z'n vriendin (Hannah Hoekstra). En Oranje-ontkenners, zoals de serieuze romanschrijver (Nasrdin Dchar) die dwalend door het tijdens wedstrijden verlaten Amsterdam een buitenechtelijke flirt beleeft. Ook is er die ene bankzittende reservespits (tv-presentator Jan Versteegh) die maar geen speeltijd krijgt, daar in Zuid-Afrika.

Gek van Oranje rekt het geloof in de helende en verbindende kracht van het nationale voetbal op: het blijkt de remedie tegen suïcide, huwelijkscrisissen, familieruzies, xenofobie, tegen alles eigenlijk. De film voegt ook één moment toe aan de collectieve WK-herinnering, al oogt deze cruciale scène om budgettaire redenen meer als FIFA-computervoetbal dan het echte werk.

Gek van Oranje

Komedie

Regie: Pim van Hoeve

Met: Hannah Hoekstra, Nasrdin Dchar, Abbey Hoes, Martijn Lakemeier, Martijn Fischer, Ton Kas, Esmée van Kampen, Susan Visser, Willem Voogd, Belinda van der Stoep, Sanne Wallis de Vries, Roben Mitchell, Suzanne Kipping, Jan Versteegh. 100 min., in 96 zalen.

Het script van Penoza-bedenker Pieter Bart Korthuis en Maarten Lebens (o.a. Verliefd op Ibiza) is grapdicht en bevat enkele genoeglijk door de film verwerkte vondsten, zoals een hondje dat al blaffend de uitslagen voorspelt en zo half Amsterdam-Noord aan het gokken krijgt. Sommige grappen zijn ook behoorlijk flauw, of vroegen om net wat meer finesse van de regie. Al treft Van Hoeve wel de juiste toon in de aandoenlijke scènes tussen een depressieve studente (Abbey Hoes) en een altruïstische Oranjefan (Martijn Lakemeier).

In de tweede helft, waarin de verschillende lijntjes naar de finale leiden, ontbeert Gek van Oranje vertelvernuft: veel makkelijke uitwegen, brave wendingen. De oranjekoorts strijkt alles glad, té glad.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden