Geinige wetenswaardigheden die de blik scherpen

'Als je tekent zie je meer.' Zo luidde het tv-programma dat ik als kind op de basisschool wekelijks kreeg voorgeschoteld. Het was mijn eerste kennismaking met beeldende kunst. Een man met brede kaken probeerde mij bij te brengen dat je met een potlood, krijtje of penseel beter kon gaan kijken. Conclusie na ruim veertig jaar: dat is aardig gelukt.

Rutger Pontzen
null Beeld .
Beeld .

Nu is er een boek verschenen met een vergelijkbare opdracht. Het heet weliswaar anders, Waarom zijn er zoveel blote mensen in de kunst?, maar ook dit is een poging om kinderen visueel wegwijs te maken in het soms chaotische woud dat de beeldende kunst is. De héle beeldende kunst wel te verstaan: van de prehistorie tot abstracte moderne kunst, van Amerika tot Australië en van makkelijk herkenbare schilderijen tot ontoegankelijke installaties.

Door twee dozijn 'levensbelangrijke' vragen moet het oog worden geactiveerd. Zoals: waarom schildert iemand een uitzicht? Is dit wel af? Hangt het ondersteboven? Of: Waarom moet ik stil zijn in een museum? Ook de vraag waarop het hele boek is gebaseerd, staat erin: 'Moet je slim zijn om naar kunst te kijken?' Antwoord van Susie Hodge: 'Meestal moet je gewoon weten waar je naar moet kijken.'

Kortom, als je meer weet kijk je beter. En, jawel, het werkt. In korte, gekalligrafeerde teksten wordt uitgelegd waarom Gilbert Stuart het portret van George Washington niet afmaakte (anders zou de president het willen kopen), dat Caravaggio zichzelf liever als onthoofde Goliath dan als held David afbeeldde, en dat de Engelse schilder Millais zijn model zo lang in een badkuip liet poseren dat ze ziek werd. Geinige wetenswaardigheden die de blik scherpen en de introductie van die moeilijke, o zo gekke beeldende kunst net iets makkelijker maken.

Non-fictie

Susie Hodge

Waarom zijn er zoveel blote mensen in de kunst?

Lemniscaat; 96 pagina's; €14,95. (12 jaar en jonger)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden