Gegrilde kreeft met vanille-sinaasappelhollandaisesaus

Op 16 juli 1999 reed ik langs de kust van Massachusetts, op zoek naar kreeft, toen op de lokale radio het bericht kwam dat een klein, onbekend sportvliegtuig boven zee werd vermist. Later bleek het John F. Kennedy jr. te zijn die was verongelukt, samen met zijn vrouw en schoonzus.

© getty Beeld
© getty

Ingrediënten

Voor 4 personen:
2 of 4 levende kreeften
olijfolie
peper en zout
200 gram roomboter
4 el witte wijn
4 el witte wijnazijn
1 sjalotje
1 vanillestokje, overdwars ingesneden
2 eierdooiers
sap van een halve sinaasappel
Op 1 mei 2011 lag ik twee blokken van Ground Zero vandaan te slapen, toen president Obama op de Amerikaanse televisie verkondigde dat Osama bin Laden was gedood. Terwijl mijn vrienden feestend door de straten van New York trokken, draaide ik me nog eens om.

Vier dagen later wandelde ik over de Brooklyn Bridge, toen op de uitgestorven FDR-snelweg de zwaailichten van Obama's autokonvooi verschenen. Ik stond aan de grond genageld, kreeg iets dat op kippenvel leek, en kon niets anders doen dan zwakzinnig zwaaien naar de zwarte oorlogscaravan die onder de brug verdween, op weg naar Ground Zero. Ik rende terug naar het appartement, en zag op CNN hoe de president in stilte een krans legde.

Een dag later, 6 mei, stond ik op het uiterste puntje van Long Island kreeften te grillen op een Weber Genesis E-330, een combinatie die je vaker ziet aan de Amerikaanse Oostkust. Wat dit alles met elkaar te maken heeft? Niet zo veel, behalve dat Grote Gebeurtenissen bij mij gepaard lijken te gaan met kreeft.

Probeer daarom deze gegrilde kreeft eens, met vanille-sinaasappelhollandaise.
Steek een vlijmscherp mes net achter de kop van de kreeft, dit is de meest snelle en pijnloze dood. Halveer de kreeften nu in de lengte, en knip de scharen er af. Bestrijk de binnenkant van de kreeftenstaart lichtjes met olijfolie, en kruid met zout en peper.

Smelt de boter. Laat de wijn en de wijnazijn met de sjalot en het vanillestokje inkoken, totdat een derde van het vocht over is. Schenk het vocht door een zeefje, en laat iets afkoelen. Doe de eidooiers bij het vocht, en klop schuimig. Verwarm het eiermengsel au bain marie of op een heel klein pitje, en schenk er beetje bij beetje de gesmolten boter bij. Blijf kloppen met de garde, zodat de saus dik en lobbig wordt. Breng tot slot op smaak met het sinaasappelsap, en peper en zout.

Ontsteek uw kogelbarbecue. Gril de kreeftenstaarten 10 minuten op de schaalkant, en nog eens 2 minuten op de vleeskant. Gril de scharen 10 minuten per kant, dus 20 minuten in totaal.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden