Gegriefde grensrechter en transseksueel eist rectificatie column

Hoe vrij is een columnist? Hoe ver mag hij gaan in het beledigen of kwetsen van mensen? Zijn er grenzen aan de vrijheid van meningsuiting en zo ja, waar liggen die?...

Van onze verslaggever

Wio Joustra

GRONINGEN

Het zijn vragen die juristen en journalisten al jaren bezighouden. In de angelsaksische media leiden enorme schadeclaims tot enige zelfbeperking. In Nederland is daarvan nauwelijks sprake is. Daarom is het klimaat voor de columnist gunstig.

Een interessante zaak speelt nu in Groningen. Sportcolumnist Dick Heuvelman van het Nieuwsblad van het Noorden bezocht op 8 maart de voetbalwedstrijd ACV-Spakenburg. Daarbij vlagde de transseksuele Andrea Blom uit Emmen, die jarenlang actief was als scheids- en grensrechter in het noordelijk amateurvoetbal.

In zijn wekelijkse column stak Heuvelman de draak met de geslachtsverandering van Blom. Als stijlfiguur volgde hij de denkbeeldige gedachtenwereld van de trainer van Spakenburg, Simon Kistemaker. Van deze oud-trainer in het betaalde voetbal is bekend dat hij geen blad voor de mond neemt.

Heuvelman kwam onder meer tot de volgende observatie van 'De Kist': 'Die kan beter gaan vlaggen in de travestietenshow van Veronica. Het is toch niet te geloven wat daar langs de lijn staat. Zal-ie z'n jodocus ook hebben laten weghalen. Als ze op de tribune nu maar niet gaan zingen dat ze die vlag beter in haar reet kan stoppen.'

Grievend, kwetsend en beledigend, vindt mr. R. Peters uit Coevorden namens Blom. Hij acht de column onrechtmatig en vordert een schadevergoeding van tienduizend gulden plus rectificatie. Onzin, vindt mr. M. Gans namens Heuvelman en het Nieuwsblad. De columnist heeft het intolerante gedrag en de grove taal jegens Blom van een deel van het publiek aan de kaak willen stellen en zijn lezers er juist op willen wijzen dat iemand als Blom respect verdient.

Kistemaker heeft zich uitdrukkelijk gedistantieerd van de gedachten die Heuvelman hem toedicht. Blom zegt in een reactie dat ze wel eerder aan de bel had getrokken als ze zich door het voetbalpubliek beledigd had gevoeld. Pas na het verschijnen van de column wordt ze door een deel van het publiek aangevallen op haar transseksualiteit. Dat grijpt haar zo aan, dat ze voorlopig niet meer vlagt en fluit. Uitspraak op 14 mei.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden