Volkskeuken Sake Slootweg

Gefrituurde bloemkool die zelfs stroopwafelheimwee verdrijft

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: gefrituurde bloemkool (hoofd- of bijgerecht voor twee personen).

Gefrituurde bloemkoolroosjes van Emmy Beeld Sake Slootweg

Op mijn 9de kondigde mijn vader aan dat we voor zijn werk naar Albanië zouden verhuizen. Mij leek dat geen goed idee. Met mijn kinderlijke intuïtie achtte ik de kans dat ze daar kroketten, fruithagel of casinobrood zouden hebben bijzonder klein. Bij aankomst kreeg ik gelijk. Het communisme was dan verdwenen uit de staatspaleizen aan de paradeboulevard, maar nog niet uit het zure brood en het plastic boterhamvlees. Ik vond het er niet leuk.

Door heimwee geplaagd werd mijn meegebrachte stroopwafelvoorraad het middelpunt van mijn bestaan, dat verder alleen bestond uit Engels leren op de internationale school. Ik telde iedere dag hoeveel pakjes er nog in de plastic boodschappentas zaten en rekende dan uit met welk rantsoen ik de zomervakantie naar Nederland zou halen. Iedere dag een kwart? Iedere week één?

Sake Slootweg. Beeld Studio V

Mijn heimwee verdween op de avond dat Emmy kwam oppassen. De studente economie aan de universiteit van Tirana was begin 20 en woonde met haar ouders in een flatje bij ons in de straat. Koken was geen probleem, vertelde ze mijn moeder.

‘Wat doeh wie iet?’, vroeg ik in mijn net geleerde Engels. ‘Cauliflower!’ zei ze lachend en liet me een bloemkool zien. Bloemkool kende ik alleen in de muf gekookte Hollandse variant maar nu kwam er een heerlijke geur uit de keuken. Emmy had gefrituurde bloemkool gemaakt. Krokant, zacht en hartig tegelijk at ik na twee maanden ein-de-lijk wat lekkers in dit nieuwe land. Voor het eerst dacht ik niet aan stroopwafels.

Ingrediënten

400 g bloemkool

100 bloem

4 eieren

300 ml zonnebloemolie (ongeveer)

scheutje olijfolie

Bereiden

Snijd de bloemkool in roosjes niet groter dan een pingpongbal en stoom ze in ongeveer 5 minuten beetgaar. Spreid de roosjes uit op een schone theedoek en laat ze afkoelen. Strooi de bloem in een schaal en kluts de eieren met flink wat peper en zout in een diep bord. Verhit een laag olie van ongeveer 1 centimeter in een pan. Test de temperatuur door er een stukje bloemkool in te gooien. Als het meteen flink bruist, is het goed (170 graden). Haal de bloemkoolroosjes door de bloem, daarna door het ei en herhaal beide handelingen voor een dubbele laag. Frituur in porties aan alle kanten goudgeel en krokant. Laat uitlekken op keukenpapier en sprenkel er vlak voor het opdienen wat olijfolie over. Ik eet dit graag met rijst en een tomatensla met mosterddressing.

Beeld Studio V
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.