Geflitst? Alle gegevens op internet

GRONINGEN - Wie geflitst wordt in de drie noordelijke provincies, kan voortaan op internet opzoeken of de boete terecht is.

Van onze verslaggeefster Karin Sitalsing
© anp Beeld
© anp

Na inloggen met DigiD op www.mijnpolitie.nl kun je precies bekijken waar en wanneer je geflitst bent, door welke camera, wanneer die geijkt is en of de betreffende ambtenaar wel bevoegd is. Ook is de foto op te vragen, net als de datum waarop de beschikking en acceptgiro in de bus vallen.

Verder geeft de site informatie over flitspalen en actuele fileberichten. Het systeem werkt alleen voor overtredingen die fotografisch worden vastgelegd. Alleen de eigen boete is te bekijken.

Rompslomp
Informatie opvragen over een boete kon al, maar met veel administratieve rompslomp. Met het nieuwe boetevolgsysteem kan dit voortaan met een druk op de knop. Een soortgelijk systeem voor het natrekken van de eigen aangifte is in de maak.

De korpsen Noord-Holland Noord en Kennemerland werken al langer met het systeem; Twente begint binnenkort ook. Zuid-Holland en Gelderland zijn bezig met de voorbereidingen. In Noord-Holland deed sinds de invoering van het boetevolgsysteem 60 procent minder overtreders een beroep op de Wet Openbaarheid Bestuur inzake een verkeersboete. Het aantal fotoverzoeken daalde met 90 procent.

Boeven vangen
Volgens Frank Smilda, districtschef Noordwest van het korps Groningen, voorziet de nieuwe service in een enorme behoefte. 'De burger wil precies weten waar hij geflitst is, wanneer en of dat terecht was. Maar hij wil helemaal niet dat wij dat allemaal uitzoeken. De burger wil dat wij boeven vangen.'

De service past in een trend om politiewerk meer inzichtelijk te maken. Eind vorig jaar begon de politie Groningen een campagne om het imago van de verkeerspolitie op te krikken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden