BoekenHumor is een van de vier pijlers onder het universum (de andere drie ben ik vergeten)

Geestig en prikkelend boek vol vrolijke weetjes over humor

Katinka Polderman

De beste docenten maken in een lesuur ongeveer zeven grapjes, zonder humor was Obamacare niet zo’n succes geworden en een grap over een ramp wordt pas vanaf vijftien dagen na die ramp gewaardeerd. In Humor is een van de vier pijlers onder het universum (de andere drie ben ik vergeten) van sociaal psycholoog en humordeskundige Madelijn Strick wordt met dit soort weetjes en hun achtergronden kwistig gestrooid. Strick laat zien dat humor een breed en bijzonder veelomvattend onderwerp is: in het boek is het grasduinen in onder andere taalkunde, (evolutie)biologie en psychologie.

Zo gaat het, om een greep te doen, over humoretiquette, over hoe humor creatiever maakt, over depressieve komieken, humoristisch activisme en waarom dat zo goed werkt, over de kracht van Monty Python en over humor als wapen in de strijd om macht. Het boek is geestig en prikkelend geschreven, een vrolijk vat vol informatie dat ook inzichten geeft waarmee de lezer de macht kan grijpen of gewoon sympathieker kan worden.

null Beeld Balans
Beeld Balans

Madelijn Strick: Humor is een van de vier pijlers onder het universum (de andere drie ben ik vergeten). Balans; € 21,99.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden