Geestig: dat minister Zijlstra vlak voor de Week van het Korte verhaal struikelt over een Kort Verhaal

Het vertellen van verhalen is een van de diepste menselijke obsessies.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Tuurlijk, hij schoot heel aangrijpend vol, je gunt niemand zo'n einde van zijn politieke carrière etc., maar geestig is het ook: dat een minister uitgerekend op de avond voor de Week van het Korte Verhaal struikelt over een Kort Verhaal. En niet zomaar een Kort Verhaal, maar een best wel slecht en ook nog tamelijk paniekzaaiend Kort Verhaal, dat hij helemaal zelf uit zijn duim had gezogen.

En niet zomaar een minister, maar de cultuurbarbaar van de VVD. De man die de bijnaam Halve Zoolstra verwierf toen hij als staatssecretaris van OCW besloot 200 miljoen te bezuinigen op de kunstsubsidies, en zo een paar duizend kunstenaars uit hun holen kreeg om achter elkaar aan te lopen voor een zogeheten 'Mars der Beschaving' - wat zullen die dinsdag blij op kosten van Vadertje Staat de champagne hebben opengetrokken.

Waaróm hij het verhaal verzon en wat hij ermee dacht te bereiken, heeft Halbe Zijlstra nog altijd niet verteld. Maar minstens zo interessant is de vraag wat Jeroen van der Veer precies heeft bewogen in 2014 aan Zijlstra te vertellen hoe hij in 2006 bij Vladimir Poetin in diens datsja zat. Zijlstra zal hem best helemaal verkeerd begrepen hebben, maar wat heeft Van der Veer dan wél verteld, en waarom, en aan wie nog meer - was het snoeven en pochen en groter maken niet daar al begonnen?

Iedereen die weleens met een man heeft gepraat, weet hoe knap ze zichzelf kunnen oppompen. De een bedenkt een prinselijke vader, de ander een Russische datsja, nooit verzinnen ze iets saais. In Er was eens - Over de mens als vertellende aap (Confituur, 2017) schrijft de Vlaamse hoogleraar wijsbegeerte Johan Braeckman dat het vertellen van verhalen een van de diepste menselijke obsessies is, en die verhalen zijn bij voorkeur groots en dramatisch: 'We kunnen volkomen alternatieve levens bedenken en doen dat ook, met zijn allen en elk voor zichzelf, dag in dag uit, levenslang.'

Halbe Zijlstra schijnt niet van zware boeken te houden, hij leest bij voorkeur fantasy en Ludlumthrillers. Misschien gaan wat korte, literaire verhalen er nu ook wel in. Ze doen niemand kwaad, ze zaaien geen paniek en ze komen er rond voor uit dat ze grotendeels verzonnen zijn.

De Week van het Korte Verhaal duurt nog tot 21 februari en eindigt met de uitreiking van de J.M.A. Biesheuvelprijs aan Vonne van der Meer, Joubert Pignon of Annelies Verbeke.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden