Geestelijk vader Pipo de Clown overleden

Wim Meuldijk beïnvloedde het taalgebruik met de tv-serie waarmee kinderen tussen 1950 en 1970 opgroeiden. Zijn fantasie kende geen grenzen.

Meuldijk overleed in de nacht van woensdag op donderdag in zijn finca in het Spaanse dorp Vera, waar hij sinds 1973 woonde. De geboren Schiedammer werd 85 jaar oud.

Kinderen geboren tussen 1950 en 1970 groeiden op met Pipo de Clown, zijn vrouw Mammaloe, dochter Petra en ezel Nononono. De artiest trok in een Pipowagen langs de wijde wereldwegen, en beleefde intussen menig avontuur.

Strips
Meuldijk had in 1958 al naam gemaakt als striptekenaar (Sneeuwvlokje, Ketelbinkie) en als medewerker aan het radioprogramma’s als De bonte dinsdagavondtrein en Opa Dribbel, toen hem door de VARA werd gevraagd een kinderserie te gaan maken voor het nieuwe medium televisie.

Hij tekende een clown en Pipo was geboren. In diens karakter was Meuldijks eigen non-conformisme en zwerflust te herkennen. Clownsvrouw Mammaloe leek op Meuldijks echtgenote Els, dochter Petra was getekend naar Meuldijks dochter Belinda. De serie werd aanvankelijk live uitgezonden op woensdagmiddag en was onmiddellijk zeer populair.

Van de casting van de hoofdrolspelers (Cor Witschge als Pipo, Willy Ruys als circusdirecteur Dikke Deur, Herbert Joeks als de indiaan Kluk-Kluk) tot de keuze voor de opnamelocaties: Meuldijk bepaalde alles. Hij bouwde en beschilderde zelfs de Pipowagen waarmee de clownsfamilie van hun leven een heerlijk ratjetoe maakten.

'Sapperdeflap'
De serie had grote invloed op het taalgebruik. Kluk-Kluks ‘ossiepossie’, Pipo’s ‘sapperdeflap’, het ‘mmmooie ppparels, fijne ppparels’ van de boef Snuf (Rudi Falkenhagen) en ‘Pipo-Koeie!’ van de Dikke Deur werden staande uitdrukkingen. Het beroemdst werden Pipo’s vaste afscheidswoorden: ‘Dag vogels, dag bloemen, dag kinderen.’

De fantasie van Meuldijk kende geen grenzen. Pipo begaf zich naar verre streken als Karkasonië en Rimboezonië en één serie (Pipo en de Waterlanders) speelde zich zelfs onder water af.

In totaal werden 700 afleveringen van Pipo gemaakt, waaronder 600 korte die vanaf 1966 dagelijks werden uitgezonden. Daarnaast schreef Meuldijk 32 Pipoboeken.

Pilot
Na 22 seizoenen kwam er een eind aan de serie. Maar in 1999 maakte Meuldijk, in samenwerking met Ivo Niehe en met eigen geld, nog een pilot voor een nieuwe serie, Pipo en de Bosbas. Die kwam nooit van de grond, maar van de pilot werden wel honderdduizend video’s verkocht. In 2003 produceerde Endemol nog wel de bioscoopfilm Pipo en de p-p-parelridder, naar een verhaal van Meuldijk.

Behalve Pipo de Clown schreef Meuldijk ook jeugdseries als Mik en Mak, Timtatoe, Rats en Repel en Lollipop en Koning Bolo. In 1962 kreeg hij de Nipkow-schijf voor zijn tv-werk.

Wim Meuldijk in 1977 (ANP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.