Column

'GeenStijl: Gewoon ouderwets tietjesnieuws, waar de rest van het internet ook mee vol staat'

Iederéén is bot en hufterig bedenkt columniste Aaf Brandt Corstius nadat ze Rutger Castricum op televisie heeft zien zwoegen. Dus hoe populair is GeenStijl nog?

GeenStijl vandaag (screenshot)

Misschien is het alleen maar een staaltje extreme wishful thinking. Maar gisteren bekroop mij de gedachte dat het vertrek van Job Cohen misschien ook het begin is van de neergang van GeenStijl.

Rutger Castricum, oervader en grote creatieve inspirator van GeenStijl, ging maandagavond legendarisch af in De Wereld Draait Door. Waar Castricum meestal degene is die politici, of zomaar mensen op straat, tergt totdat ze iets onhandigs terugzeggen of bang wegrennen (of, nog erger, leuk met hem gaan meedoen, zoals Ronald Plasterk), werd hij nu zelf aangepakt op zijn voorkeur voor onfatsoenlijke onzinjournalistiek. Je kunt wel het allerstoutste jongetje van de klas zijn, maar dan kun je toch niet op tegen het populairste jongetje van de klas (Matthijs), het scherpste jongetje van de klas (Felix) en de leuke, maar strenge meester (Meester Jan Mulder).

Voor het eerst zag ik Rutger Castricum blozen, zweten, draaien en, ja: hakkelen. En we weten allemaal dat je maar één keer hoeft te hakkelen om een officiële hakkelaar te worden. Dat is de Wet van Job Cohen.

Kijken

En toen deed ik iets wat ik al jaren niet had gedaan: ik ging kijken op GeenStijl. Hoe ging het eigenlijk met die site? Welke spannende nieuwtjes hadden ze recentelijk gehad? Kijk, een Top-50 van hun best bekeken berichten van het afgelopen jaar. Op nummer 1: de blootfoto's van Britt Dekker. Op nummer 2: de blootfoto's van Amanda Krabbé. Op nummer 3: een foto waarop een stukje van de borst van Doutzen Kroes te zien was. Niet erg baanbrekend. Niet eens tendentieus, ongefundeerd en nodeloos kwetsend - en dat is toch het motto van GeenStijl. Gewoon ouderwets tietjesnieuws, iets waar de rest van het internet ook mee vol staat.

Op GeenStijl-tv, hun andere site, werd op de voorpagina de topper aller GeenStijlfilmpjes trots aangekondigd. Dat was, nog steeds, Rutger Castricums bekende filmpje met Ella Vogelaar uit 2008. Ik heb het voor u uitgerekend: dat is inmiddels vier jaar geleden.

Ik vond Castricum bij De Wereld Draait Door ineens zo'n oude man. Met een dikke kop. En dat is de site die uit hem is voortgekomen ook geworden: een oude, iets te dikke man. Dat worden al die reaguurders langzamerhand natuurlijk ook. En daar komt bij: iederéén is bot en hufterig. Politici, twitteraars, willekeurige mensen op straat. Het is mainstream geworden om geen stijl te hebben. De volgende stap: geen stijl is uit.

Aaf Brandt Corstius is columnist van de Volkskrant

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden