Review

Geen vernieuwende, maar wel briljant uitgevoerde technoplaat

Als je een kwartier op weg bent in de nieuwe Simian Mobile Disco, knalt de plaat erin. Uiteraard op een heerlijk doffe bassdrumclimax, die binnendreunt na een pingpongduel tussen de linker- en de rechterspeaker, met metalig sissende synths.

Robert van Gijssel
Welcome To Sideways schiet zomaar tot boven in de lijst van beste dancealbums van 2016. Beeld
Welcome To Sideways schiet zomaar tot boven in de lijst van beste dancealbums van 2016.Beeld

Boem, oké, op die manier. Kennelijk wilde het Britse producersduo weer eens een echte dansplaat maken, met minimale maar zeer meeslepende clubtechno. En ben je van die goede bedoelingen doordrongen, dan wordt Welcome to Sideways ook een feestje. Misschien geen vernieuwende, maar wel een briljant uitgevoerde technoplaat, die zomaar tot boven in de lijst van beste dancealbums van 2016 schiet.

James Ford en Jas Shaw bouwen aan een beheerste carrière. In 2007 kwam hun debuut Attack Decay Sustain Release uit en op die plaat wisten ze de dansvloer te vinden, in catchy dancehits met leuke vocalen als de kraker It's the Beat. Daarna werd vooral Ford een veelgevraagd producer en de platen van 'SMD' werden schaars. Maar twee jaar geleden verscheen ineens het experimentele, filmische en dus nauwelijks dansbare Whorl. De nieuwe plaat staat daar zo'n beetje haaks op.

De instrumentatie is zuinigjes, SMD blijft trouw aan de 'less is more'-school. Twee synths, drumcomputer en mixertje, dat moet het volgens het duo doen. Er staat een grote ideeënrijkdom tegenover, trippy melodietjes en vooral een knappe en geduldig opgebouwde ritmische spanning. Zoals in de superieure en acidachtige technotrack Face To Face With Spoon, waar je als rechtgeaarde technoliefhebber dit jaar minstens een keer diep op gedanst moet hebben. Oudejaarsfeest-dj's, grijp uw kans.

Dance/Elektronisch

Simian Mobile Disco
Welcome To Sideways Delicacies (****)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden