Geen reden om bang te zijn

Meteoroloog Hans Oerlemans won in 2001 de Spinozaprijs. Vrij Nederland zocht hem op in zijn Zwitserse weerstation. De temperaturen stijgen en de gletsjers smelten, maar over klimaatveranderingen hoeven we ons niet druk te maken....

Heel wat somberder van toon is HP/De Tijd, waarin het thema angst deboventoon voert. Bang voor de baas is nog het meest hilarische artikel, mettips over hoe werknemers slim moeten omgaan met een bullebakkerige chef. Minister van Staat Jos van Kemenade is ook bang. Als straks de Hofstadgroepwordt vrijgesproken, zal dat leiden tot onrust. Andere zorgelijkheden: jong zijn in Urk is geen pretje en het laatste boek van Frank McCourt isniet veel zaaks. Het 'lijkt in elkaar gezet om nog een keer een schep gelduit de markt te halen'. Gelukkig is er nog prof. dr. Piet Borst, dievoorspelt dat er binnen dertig jaar tijd goede behandelingen bestaantegen moeilijke kankers.

Dat lijkt een hele poos, maar Elsevier laat zien hoe vlug de tijdverstrijkt. Niet zo lang geleden werd het gezin nog geassocieerd met degeur van spruitjes. Nu klinkt alom de roep om rehabilitatie. Steeds minderNederlanders vinden dat moeders fulltime moeten werken en de realiteit isdat 'de man zorgt als zijn werk het toelaat, terwijl de vrouw werkt als dezorg het toelaat'. Voor wie zich in dat plaatje kan vinden, is ook hetomslagartikel handig, waarin Elsevier tips geeft over hoe mensen met elkaardienen om te gaan. Wordt u ergens uitgenodigd, neem dan een bloemetje meevoor de gastvrouw, die zo haar best heeft gedaan om lekker te koken of hethuis gezellig te maken. Een fles wijn wordt afgeraden. Dat aardig zijn nogeens niet meevalt, zegt aanstaand Journaal-lezer Charles Groenhuijsen. Hijvindt dat interviews in Nederland te vaak negatief en onaardig zijn. 'Waarleidt het toe? Niet tot een prettig gesprek.' Gelukkig voor Groenhuijsengeldt dat niet altijd en overal. Regelmatig krijgt hij te horen: 'Fijn datje er bent, Charles, ga aan de slag.'

Daar zijn ze bij De Groene Amsterdammer dit keer een beetje laat meebegonnen. De betrekkingen tussen Nederland en Marokko zijn bijna 401 jaaroud. W.F.Hermans is bijna elf jaar dood en Elsevier is inmiddels zowat61jaar geleden gesticht. Om dat te compenseren, kijkt De Groene ook in detoekomst en constateert dat democratisering van China desastreus kanuitpakken voor de VS, dat er in Polen een groot olieveld is ontdekt en dathet moslimfundamentalisme garen zal spinnen bij de democratisering vanEgypte.

Gijs Zandbergen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden