REPORTAGE

Geen publiek in de zaal, toch een feestje: Noorderslag 2021 was historisch (en hopelijk eens maar nooit weer)

De online-editie van Noorderslag gaf zaterdagavond als vanouds een kickstart aan opkomende Nederlandse popacts, corona of geen corona.

Robert van Gijssel
Robin Kester tijdens Noorderslag 2021.  Beeld Ben Houdijk
Robin Kester tijdens Noorderslag 2021.Beeld Ben Houdijk

De omstandigheden mochten radicaal gewijzigd zijn, één ding bleef onveranderd. Het Groningse Noorderslag, zaterdagavond gestreamd vanuit de Oosterpoort, is het belangrijkste festival voor de Nederlandse pop en dus een staalkaart voor wat het land aan opkomend moois te bieden heeft.

De organisatie van Eurosonic Noorderslag (ESNS) heeft de afgelopen vier dagen iets groots gepresteerd. Drie dagen werd eerst Europese pop gestreamd: vooraf opgenomen sessies van een kwartier, die bandjes in de kijker van publiek en popprofessionals moesten spelen. Dat muziekfeest werd zaterdag afgesloten met de Nederlandse avondeditie, die zich normaal gesproken in een volle Oosterpoort voltrekt, maar nu uiteraard in een publiekloze hal.

Maar de bandjes waren dus wel present in Groningen: alle acts namen een korte show op in de zalen van het complex, met lichtshow en al. En de streams werden achter elkaar afgedraaid op drie onlinekanalen. Het zappen daartussen, óf het gebiologeerd blijven hangen bij dat ene bandje, voelde haast als een echt festival. Hulde voor al die musici, technici en cameracrews die van Noorderslag 2021 iets historisch maakten – al was het hopelijk eens maar nooit weer.

Toch is een festival in deze setting geen eerlijk speelveld. Ga er maar aan staan als beginnende act, die door corona het afgelopen jaar misschien nooit voor een stevig publiek heeft gespeeld (en dat voorlopig ook niet gaat doen). Optreden voor een angstaanjagend lege zaal is voor een gelouterde act soms al een ramp, laat staan voor een pril bandje. De registratie zaterdagavond is pijnlijk onthullend: de vocalen van bijvoorbeeld het Nederlandstalige poptalent Froukje en zangeres (en actrice) Abbey zijn wel erg bibberig. Maar je kunt ze er moeilijk op afrekenen: zing maar eens zuiver en overtuigd van je eigen charisma in een holle echokamer, zonder de opwekkende interactie van een publiek.

Banji tijdens Noorderslag 2021.  Beeld Ben Houdijk
Banji tijdens Noorderslag 2021.Beeld Ben Houdijk

Opvallend is dat sommige bands de geluidsmix en de eigen vocalen wel op orde hebben. De singer-songwriters Tim Dawn en Son Mieux zingen gloeiend en krachtig, met een dikke begeleidingsband, en ook het opvallend frisse indiebandje Banji speelt energiek en met buitensporig veel plezier, alsof het groot feest is in de Oosterpoort.

Het aandeel Nederlands hiphop is groot, maar niet altijd spraakmakend. De rapper en zanger (en acteur) Bilal Wahib springt eruit, met melodieuze r&b en pop die soms subtiel is opgetuigd met ornamenten uit de Noord-Afrikaanse muziek. Ook hij doet of er geen vuiltje aan de lucht is. ‘Noorderslag, dankjewél!’ Zijn plezier bereikt de huiskamers dwars door de laptops heen. En dat doet de groovende, wat duistere hiphop van Raw Roets ook, met begeleiding van een vette sax: heel bijzonder, net als de poëtische teksten.

Vier acts weten echt te imponeren. Zangeres Robin Kester zet een prachtige sessie intense pop neer met een kop en een staart en een tintelend, hard rockend slot. Haar nummers, zoals het splinternieuwe Leave Now, zitten vol spanning en het bandgeluid is smetteloos. Het duo Sam & Julia zingt heerlijke duetten in frisse samenzang; ook een band voor de toekomst. Net als het duo Spill Gold (drums, zang en elektronica), dat een hypnotiserende set krautrock neerzet: knap en origineel. De heavyband Temple Fang ten slotte knalt er laat op de avond een zuigende set psychedelische rock uit, met fantastisch gitaarwerk en één en al overtuigingskracht, ook van zanger en bassist Dennis Duijnhouwer (ex-Death Alley). Een studioplaat heeft deze band nog niet, maar hier gaan we veel van horen in het zwaardere circuit.

Sam & Julia tijdens Noorderslag 2021 Beeld Ben Houdijk
Sam & Julia tijdens Noorderslag 2021Beeld Ben Houdijk

En zo geeft Noorderslag toch weer een kickstart aan fraaie en knisperend nieuwe Nederlandse bands. Zoals het hoort, ook in deze rottijd.

Geen Popprijs, toch een prijzenregen

De Popprijs werd dit jaar niet uitgereikt, ‘wegens corona’ en omdat 2020 geen reden voor een popfeest is geweest. Maar op ESNS regende het wel prijzen, zoals gewoonlijk. De zangeres Stien den Hollander alias S10 kreeg het ‘Pop Stipendium’ van het Prins Bernhard Cultuurfonds, ter waarde van 10 duizend euro. De nieuw in het leven geroepen ESNS Kickstart, waaraan een bedrag van 5 duizend euro is verbonden, werd uitgereikt aan drie te koesteren talenten: Froukje, Joya Mooi en Yssi SB.

De jaarlijkse Pop Media Prijs werd toegekend aan het tv-programma Beste zangers. De jury roemde de opzet van het programma, dat een groot publiek bereikt met een concept waarin liedjes centraal staan, en niet de beroemdheid van de vertolkers.

Poptalent Froukje was een van de winnaars van de ESNS Kickstart.  Beeld Ben Houdijk
Poptalent Froukje was een van de winnaars van de ESNS Kickstart.Beeld Ben Houdijk

Noorderslag

Pop

Livestreams vanuit De Oosterpoort, Groningen, 16/1.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden