GamesEgyptische oudheid

Geen opdrachten, geen gevechten: dit is de openluchtmuseum versie van Assassin’s Creed en klimmen mag

Iedereen met belangstelling voor de Egyptische oudheid kan nu historische plekken bezoeken zonder in het vliegtuig te stappen – of in een tijdmachine.

Assasins Creed. Beeld Assasins Creed
Assasins Creed.Beeld Assasins Creed

Egypte wil dolgraag dat toeristen de piramiden bezoeken - niet dat ze erop klimmen. Een 18-jarige Duitser uit München was in 2016 de laatste vakantieganger die zo’n stunt kon uithalen. Deze Andrej Ciesielski bereikte in luttele minuten de punt van de 4.500 jaar oude piramide van Cheops, maakte een beeldverslag en werd onder aan de tombe door de politie in zijn kraag gevat.

Virtuele voetsporen

Sinds kort kan iedereen in Ciesielskis voetsporen treden – zij het virtueel, in Assassin’s Creed Origins. Het is het eerste computerspel met een ingebouwd openluchtmuseum.

Assassin’s Creed Origins is een game van de Franse uitgever Ubisoft. Het speelt zich af tijdens de heerschappij van Cleopatra VII (69 – 30 voor Christus), toen de Grieken het nog voor het zeggen hadden in de Nijldelta. De ontwikkelaars zwoegden vier jaar op reconstructies van historische locaties uit die tijd. Ze riepen de hulp in van egyptologen, onder meer van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden, om landschappen, monumenten en mensen zo authentiek mogelijk te laten ogen.

Fascinerend

Het resultaat is een fascinerende rondgang door het Egypte van tweeduizend jaar terug. De ontdekkingstocht voert bijvoorbeeld naar Alexandrië en zijn beroemde bibliotheek, naar Cyrene (in het huidige Libië), Memphis (een vroegere hoofdstad) en Gizeh. Kleding, werktuigen, vervoersmiddelen, gebruiken en rituelen zijn nauwgezet gereconstrueerd.

Het probleem van een computerspel is evenwel dat een speler nooit lang stilstaat of kán stilstaan om zijn omgeving te bewonderen. Er zijn tientallen missies te voltooien, en als die zich even niet aandienen, zijn er wel vijanden die het schermpersonage opjagen. De gamer snelt misschien wel gedachteloos langs een muurschildering waarop grafische ontwerpers wekenlang hebben zitten ploeteren.

Mummificeren en brood bakken

Om al dat monnikenwerk niet verloren te laten gaan, heeft Ubisoft een speciale versie van Assassin’s Creed Origins uitgebracht, waaruit alle gevechtshandelingen en gevaren zijn verwijderd. Een speler kan nu onbedreigd door straten wandelen, door huizen en paleizen én de piramiden beklimmen. Er zijn 75 rondtochten door deze virtuele wereld opgezet, met punten waarop de bezoeker in tekst en beeld wordt bijgepraat over bezienswaardigheden en historische gebeurtenissen. Er wordt uitgelegd hoe de Egyptenaren hun vorsten mummificeerden, maar ook hoe ze hun brood bakten.

De gedachte achter deze Discovery Tour is dat veel mensen interesse zullen hebben in een wereld die al eeuwen tot de verbeelding spreekt. ‘We bieden toegang tot een wereld die verloren is gegaan’, zegt Jean Guesdon, het artistieke hoofd van de Ubisofts Assassin’s Creed-games die sinds 2007 verschijnen. ‘Niemand weet hoe het er precies aan toe ging. Ook deze game is een interpretatie, maar er ligt wel gedegen onderzoek aan ten grondslag.’

Geldgebrek

Plannen om vechtvrije versies te maken van games stammen al uit 2009, toen Assassin’s Creed II verscheen. Daarvoor dompelden de makers zich onder in Italië tijdens de Renaissance. Geldgebrek haalde toen een streep door die ambitie, maar de tiende verjaardag van de serie was voor de Fransen een goede aanleiding om het eens te proberen. Ze hopen mensen te bereiken die nooit gamen, en ook een doelgroep voor wie Assassin’s Creed Origins officieel off-limit is: iedereen onder de 18 jaar, de leeftijd waarvoor de game geschikt is bevonden.

Kennelijk om die reden zijn op een aantal beelden met vrouwelijk naakt de borsten afgedekt met schelpen.

Lof en kritiek

Egyptologen waren bij de verschijning van Assassin’s Creed Origins vol lof over de game. Kritiek was er ook. Sommige monumenten die in werkelijkheid duizenden kilometers van elkaar verwijderd liggen, staan in het spel op een steenworp van elkaar. Cleopatra VII was veel minder promiscue dan het spel suggereert, en ook niet zo luchtig gekleed. Ze draagt een hartscarabee als sieraad, in werkelijkheid kregen farao’s die pas om als ze in hun sarcofaag werden begraven.

Voor Andrej Ciesielski is de Discovery Tour de enige manier om de Egyptische oudheid te beleven: hem werd levenslang de toegang tot het land ontzegd.

De Discovery Tour is een gratis onderdeel van Assassin’s Creed Origins voor PlayStation 4 en Xbox One en verschenen als een vrijstaande module voor Windows (19,95 euro).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden